Kako je Arne Hodalič prenavljal mansardo z našimi materiali – zadostna debelina izolacije in sistemska rešitev

Naš znani fotograf se je v letu 2019 odločil za celovito prenovo stare hiše, v kateri si je s partnerko uredil novo stanovanje in tudi foto studio.

Prenova mansard se ni začela z izborom barv in materialov. Na samem začetku je bila potrebna še cela vrsta drugih del, saj je bila hiša zgrajena kar nekaj desetletij nazaj, ko so bili standardi gradnje še zelo drugačni.

Bilo je veliko gradbenih del, zamenjalo se je tudi celotno ostrešje s kritino in frčadami. To je bila tudi odlična priložnost za nadgradnjo toplotne izolacije, ki jo je priskrbelo podjetje Knauf Insulation.

Ker je stanovanje podstrešno so se odločili, da debelino izolacijskega materiala ne bodo položili glede na najvišje veljavne standarde, pač pa raje še nekaj centimetrov več. In kakor je rekel Arne. “Od viška ne boli glava, še posebej ne pri izolaciji, saj sva v prejšnjem delovnem prostoru cela poletja delala ob prižgani klimi. Verjamem, da tega zdaj nebo, če pa že, pa pričakujem, da bo klimatiziranih dni bistveno manj.”

Za izolacijo mansarde in foto studia je Arne izbral izdelke Knauf Insulation – plošče Termotop za izolacijo ostrešja z zunanje strani ter stekleno volno Ecose®, za izolacijo iz notranji strani. Ecose® je tehnologija z vezivi na bio osnovi, ki zagotavlja visoko toplotno in zvočno izolatiovnost ter požarno varnost.