Kako ukrepati v primeru hrupa iz zgornjih nadstropij ali sosednjih prostorov?

Hrup je neželeni zvok, ki nas moti. Vemo, da je hrup iz sosednjih stanovanj, še posebej, če prihaja z etaže nad nami ali pod nami, zelo moteč. Moti lahko naše dnevne aktivnosti, koncentracijo ali zasebnost. Pri večjih izpostavljenostih pa hrup dokazano lahko škoduje našemu psihičnemu in fizičnemu zdravju (pomanjkanje spanca, različne stopnje stresa, glavoboli, slabo počutje, …). Kljub temu pa je, na žalost, prisoten v mnogih obstoječih stavbah.

ZVOK ljudje zaznavamo v naših ušesih kot valovanje molekul zraka, ki ima lahko različne jakosti, frekvence in valovne dolžine. To valovanje vedno povzroča nek vir zvoka.

V stavbah ločimo dva osnovna mehanizma prenosa zvoka:

  • zvok, ki se širi po konstrukciji (t.i. udarni zvok: zaznavamo hrup v obliki topota zaradi hoje, padcev predmetov na tla, vrtanje ali tolčenje v stene, tla ali strop,…) ter
  • zvok, ki se širi po zraku (zaznavamo hrup v obliki govora, glasbe, TV, …).

1. UDARNI ZVOK

Ta nastaja v obliki topota zaradi hoje, skakanja, padcev in podobnih izvorov zvoka v nadstropju nad nami in na nas deluje kot udarni zvok. Optimalno je udarni zvok reševati na mestu izvora – torej na tleh nadstropja nad nami v fazi novogradnje.

Bistveno večja težava v objektih pa je naknadno reševanje prevelikega udarnega hrupa. Ker je najpogostejši izvor udarnega zvoka v zgradbah, predvsem stanovanjskih, na tleh zaradi hoje, bomo v nadaljevanju podrobneje obravnavali reševanje tega problema.

KAKO UKREPATI

Plavajoči estrih – preverjena rešitev

Ena najboljših rešitev tega problema v stavbarstvu je izvedba t.i. plavajočega estriha. To je estrih (toga nosilna pohodna plast), ki leži (»plava«) na elastični podlagi (zvočni izolaciji) in ga popolnoma ločuje od toge nosilne talne oz. medetažne konstrukcije, sten in instalacij. Zvočna izolacija plavajočih podov mora imeti v prvi vrsti ustrezno dinamično togost. Rešitev je primerna za novogradnje in temeljite sanacije. To pomeni vrednosti nekje med 15 in 40 MN/m3. Taki materiali so dovolj trdi, da lahko prenašajo obremenitve tlaka brez večjih posedkov in posledično poškodb, ter so hkrati dovolj mehki, da delujejo kot dušilni sloj med estrihom in nosilno konstrukcijo.

Optimalna rešitev je izolacija s talnimi komprimiranimi ploščami kamene volne Knauf Insulation z ustreznimi vrednostmi dinamične togosti SD. Te se zaradi svojih ustreznih zvočno-izolativnih lastnosti, ki izhajajo iz kompaktno-elastične vlaknaste strukture z raznoliko orientacijo vlaken že tradicionalno več desetletij uporabljajo kot odlična izolacijska podlaga za plavajoče estrihe. Primerne pa so tudi za tlake z vgrajenim talnim ogrevanjem.

Vgradnja toplotno in zvočno-izolacijskih plošč KNAUF INSULATION NaturBoard TP, TPS v estrihe podnih konstrukcij minimizira moteč udarni zvok ter odpravlja problem hladnih tal, saj hkrati akustično in toplotno izolira medetažne in talne konstrukcije.

V primerih obstoječih objektov ali drugih omejitev na novogradnji, kjer želimo vir hrupa izolirati, pa se lahko poslužimo tudi nekaterih drugih možnosti kot so:

Izvedba suhomontažnega estriha – suha in hitra rešitev

Kadar želimo prihraniti čas ali denar, se lahko odločimo tudi za izvedbo suhomontažnega estriha, za katerega priporočamo izdelek KNAUF INSULATION NaturBoard TPT.
To so estrihi iz gotovih elementov, ki zagotavljajo lahkost konstrukcije, preprosto in hitro izvedbo ter zaradi suhih postopkov takojšnjo uporabo prostora.
Pri izbiri izolacije moramo vedno upoštevati omejitve glede debeline plošč, ki naj ne bi presegale 4 cm, položene pa morajo biti enoslojno. Maksimalna koristna obremenitev je 1,5 kPa.

Izvedba suhomontažne izolacije tal – na podkonstrukciji

Če želimo izvesti suhomontažno izvedbo izolacije tal, lahko to naredimo tudi z mehkejšim materialom, vendar pa je pri tem pomembno, da celotno obremenitev v tem primeru nosi lesena ali druga podkonstrukcija.
Ponujamo dva tipa materiala za izvedbo suhomontažne izolacije tal in sicer izdelek iz kamene volne KNAUF INSULATION NaturBoard FIT ali izdelek iz steklene volne KNAUF INSULATION NatuRoll Plus.

2. HRUP

Na hrup, ki se širi po zraku zelo močno vplivajo morebitne odprtine in preboji v predelnih konstrukcijah – npr. zračna rega na dnu vrat v predelni steni. V primeru prevelikega hrupa večkrat zadošča da se dodatno zvočno izolira predvsem predelne konstrukcije med virom in sprejemnikom zvoka.

KAKO UREPATI

Predelne stene lahko učinkovito izoliramo z izolacijskimi materiali Knauf Insulation, ki jih poleg odlične absorpcije zvoka odlikuje tudi izbor naravnega materiala in veziva (ECOSE® Technology), kar dokazano prispeva k izboljševanju kakovosti zraka v notranjih prostorih. Predlagamo uporabo naslednjih izdelkov: KI Akustik Board, KI Decibel, NaturBoard FIT, FIT-G, NaturBoard VENTI, NaturBoard VENTACOUSTO.

 

Za strokovne nasvete, vezane na izolacijo se lahko obrnete na našo tehnično svetovalno službo na: [email protected] ali na tel. 04 5114 105.