Enostavni posegi – veliki prihranki

By Knauf Insulation
Oktober 05, 2021

Enostavna izolacija stropov garaž in kleti.

Garaže in kleti so običajno neogrevani prostori, zato lahko izolacijo bivalnega dela objekta izvedemo s preprostim ukrepom izolacije stropov proti ogrevanim prostorom. Na ta način lahko skupaj z izolacijo fasade in strehe celovito energetsko izoliramo ovoj stavbe. V primeru neizoliranih stropov garaž in kleti, lahko skoznje izgubimo tudi do 20% energije potrebne za ogrevanje.

Predlagamo dve rešitvi:

  1. Izolacija stropa z negorljivimi izolacijskimi lamelami Knauf Insulation CLT C1.
  2. Izolacija stropa s ploščami Heraklith Tektalan A2-037.

1. Z negorljivimi izolacijskimi lamelami Knauf Insulation CLT C1 lahko izvedemo hitro in učinkovito energetsko sanacijo ovoja.
 

KVALITETA PODLAGE

Pred pričetkom del je potrebno preveriti kvaliteto podlage, ki mora biti ravna, suha, čista, nosilna in brez nesprijetih ostankov barve ali ometa. Po potrebi podlago namažemo z ustreznim prednamazom.

POSTOPEK NAMESTITVE LAMEL

Material se vgrajuje pri temperaturi zraka in podlage od  +5°C do  + 25°C in se namešča s predpripravljeno lepilno malto. Obvezno je predhodno vtiranje nekoliko redkejšega lepila na samo površino vlaken kamene volne. Lepilna malta se na izolacijske lamele nanaša po celotni površini. Najbolje s posebno, za to namenjeno, zobato gladilko. Lamele, ki se enostavno režejo z nožem, dimenzijsko prilagodimo in prilepimo na strop. Lamele tesno pritisnemo eno ob drugo, brez vmesnih reg in z ravnalno gladilko poravnamo. Pri lepljenju izolacijske lamele medsebojno zamikamo v vsaki naslednji vrsti, običajno na polovico dolžine, lahko tudi na 1/3 dolžine.
 

Mehansko pritrjevanje ni potrebno, razen v primeru nenosilnih podlag in večjih debelin izolacije - nad 14 cm.

Lamele zaradi dekorativnega obrizga ne potrebujejo več naknadne obdelave in imajo že končni izgled. Na željo investitorja pa se seveda lamele lahko tudi poljubno barvajo.
 

Oglejte si spodnji video:

2. Drug način hitrega postopka izoliranja stropa pa je s ploščami Heraklith Tektalan A2-037, ki so namenjene oblaganju stropov po suhomontažnem principu.


Te plošče se, za razliko od lamel, ne lepijo, ampak se na strop samo mehansko pritrjujejo z direktnimi t.i. turbo vijaki.


KVALITETA PODLAGE

Pred pričetkom del je tudi pri tej rešitvi potrebno preveriti podlago, ki mora biti ravna, suha, čista in nosilna.

POSTOPEK NAMESTITVE PLOŠČ

Vsako ploščo pritrdimo s štirimi namenskimi turbo vijaki, ki morajo biti za 25 mm daljši od debeline izolacijske plošče. Vijake vedno vijačimo v betonsko podlago. Če imamo na betonu sloj ometa, le–to upoštevamo pri izbiri dolžine vijaka!

Plošče Heralith Tektalan dimenzijsko prilagodimo s pomočjo ročne krožne žage. Vgradnja plošč naj bo tesno ena do druge, pri čemer si pomagamo s teleskopsko podporno palico, ki izolacijsko ploščo pritisne in montažno fiksira na podlago. Izolacijske plošče medsebojno zamikamo v vsaki naslednji vrsti, običajno na polovico dolžine, lahko tudi na 1/3 dolžine.

Plošče zaradi dekorativnega sloja lesne volne ne potrebujejo več naknadne obdelave in imajo že končni izgled. Na željo investitorja pa se plošče lahko tudi poljubno obdelajo oz. barvajo.


Na ta način smo hitro in učinkovito izvedli izolacijo stropa, ki bo omogočila zmanjšanje toplotnih izgub pri ogrevanju, finančne prihranke, nenazadnje pa bo bivanje zaradi toplejših tal v nadstropju nad garažo ali kletjo bistveno prijetnejše.

 


Če želite izvedeti več o tem, kako izvesti izolacijo stropov garaž in kleti, obiščite naše spletno mesto www.knaufinsulation.si ali nas kontaktirajte na: [email protected] ali telefon 04 5114 105.