Fasada je mnogo več kot samo obleka vašega doma!

By Knauf Insulation
Marec 24, 2023

Govorili bomo o kakovostnem fasadnem sistemu, ki je med najbolj pomembnimi fazami gradnje. Žal pa je izbira fasadnega sistema, zlasti izolacije,  še vedno pogosto izziv, saj nekateri investitorji želijo, z izbiro cenejšega in manj kakovostnega ter gorljivega izolacijskega materiala, realizirati prihranek, ki je v primerjavi z investicijo v objekt minoren. Tak pogled je kratkoročen, saj so koristi vgradnje mineralne volne, kot izolacije na fasadi, dolgoročne, trajne in zlasti vnašajo v naš objekt občutek varnosti in kakovosti bivanja.

S kakovostno izvedbo fasade prihranite tudi do 40 % energije potrebne za hlajenje ali ogrevanje vaše hiše! Če npr. trenutno plačujete 2500 evrov letno za ogrevanje in če boste objekt kakovostno izolirali, boste plačeval morda le 1200  evrov? Seveda na to vpliva tudi stanje oken in drugi dejavniki, a kljub temu gre za relativno kratke vračilne dobe. Če ob tem primerjate med seboj različne tipe izolacijskih materialov, ki poleg sistemskih komponent (lepila, mrežica, zaključni sloj) in dela, predstavljajo le del stroška fasade, boste videli, da se vam bo strošek v kakovostno, naravno in negorljivo izolacijo Knauf Insulation povrnil zelo hitro.


Vendar strogo finančni pogled ni edino kar šteje. Ob tem bi morali poleg naraščajočih cen energentov upoštevati tudi druge vidike – zvočno izolativnost, paropropustnost, požarno varnost, stroške vzdrževanja – ter, kot pravijo zadovoljne stranke, ki so izbrale trajnostne fasadne izolacije Knauf Insulation – kakovost bivanja. Ugodje in kakovost bivanja sta sicer težko merljivi kategoriji, vendar vam bo vse več investitorjev povedalo, da sta pravzaprav neprecenljivi.

Fasada ni zgolj barva hiše. Je zunanji ovoj stavbe, ki ščiti pred vremenskimi vplivi in hrupom ter zagotavlja prvo obrambno linijo pred izgubami energije od znotraj in omejuje vpliv zunanje temperature okolja. Izbira prave toplotne izolacije fasade vas bo nagradila s prihrankom in kakovostnim bivanje.

Vabljeni k ogledu videa Zakaj niso vse hiše enake!

Čeprav poznamo več vrst fasad, je pri stanovanjskih stavbah najbolj pogosta in tudi cenovno najbolj dostopna tankoslojna kontaktna fasada, ki je sistemska rešitev, primerna tako za novogradnje kot tudi za prenove. Pri kontaktnih fasadah so, tako kot pove že samo ime, zaključni sloji fasade v neposrednem kontaktu z nosilno konstrukcijo oz. praviloma s toplotno izolacijo. Običajne komponente kontaktnih fasadnih toplotnoizolacijskih sistemov so lepilo, toplotnoizolacijska obloga, osnovni omet, v katerega je vtisnjena armirna mrežica, vmesni premaz ter zaključni dekorativni sloj.
Ob izbiri kakovostnih proizvajalcev bodo te komponente delovale kot usklajena celota in vam tako zagotavljale dolgo življenjsko dobo, manjšo potrebo po energiji za ogrevanje in hlajenje, zaščito konstrukcije pred vremenskimi vplivi in izboljšanje toplotnega ugodja.

Sistemske fasadne rešitve z mineralno izolacijo Knauf Insulation torej zagotavljajo:

- toplotno izolativnost
- paropropustnost
- zvočno izolativnost
- požarno varnost
- daljšo življenjsko dobo
- nižje stroške vzdrževanja.

 
Zaradi popolne negorljivosti jih je v nasprotju z večino drugih fasadnih izolacij možno vgrajevati tudi na visoke stavbe in druge pomembnejše stavbe, kjer so strožje zakonodajne zahteve glede požarne varnosti.
Odločitev za izolacijo iz kamene volne vam zagotavlja varno dolgoročno naložbo z zagotovljenim donosom in garancijo kakovosti, saj vgrajena sistemska rešitev dosega vse sodobne smernice za gradnjo.

V prodajnem programu podjetja Knauf Insulation najdete tri tipe fasadnih izolacij namenjenih kontaktnim fasadam.

Prva je fasadna plošča Smartwall N C1, ki je idealna izbira pri izvedbah fasad na individualnih hišah (eno in dvostanovanjske stavbe), tako za obnove kot tudi za novogradnje. Posebnost plošč Smartwall N C1 so izboljšana toplotna izolativnost (toplotna prevodnost 0,034), priročne dimenzije, dobre mehanske lastnosti ter enostranski silikatni obrizg za boljši oprijem. Plošče na steno pritrjujemo s posebnimi sidri.
 


Druga možnost so fasadne plošče iz kamene volne FKD-S Thermal (toplotna prevodnost 0,035 W/mK) ali FKD-N Thermal (toplotna prevodnost 0,034 W/mK),  priročnih dimenzij, majhne teže in z dobrimi mehanskimi lastnostmi. Primerne so tako za eno- in dvostanovanjske objekte, kot tudi za večstanovanjske objekta ter so namenjene tako energetskim prenovam fasad obstoječih objektov, kot tudi za novogradnje. Plošče na steno pritrjujemo s posebnimi sidri.

Tretja opcija so fasadne lamele iz kamene volne FKL, ki jih priporočajo zlasti za novogradnje. Zaradi dobre vzdolžne upogljivosti so lamele primerne tudi za toplotno izolacijo fasad z okroglinami ter ostalih polkrožnih, ovalnih ali stolpičastih arhitekturnih elementov. Lamele, razen na zelo izpostavljenih predelih, ne potrebujejo mehanskega pritrjevanja, na površino se lahko samo lepijo.
 


 


Treba je poudariti, da je pri izvedbi fasade izredno pomemben izbor izvajalcev, ki zagotavljajo natančno izvedbo, skladno z navodili stroke, in materialov, ki morajo biti kakovostni in sistemsko certificirani, hkrati pa morajo delovati kot usklajena celota.

Ker gre za dolgoročno naložbo, materialov in izvajalcev ne izbirajmo glede na trenutno cenovno dostopnost, temveč se raje odločimo za celostno in kakovostno rešitev na enem mestu. Poiščimo izvajalce, ki so s strani ponudnikov fasadnih rešitev šolani in certificirani, le tako bomo prepričani, da bo tudi izvedba kakovostna. Že nekaj majhnih napak pri izvedbi lahko povzroči katastrofalno škodo na fasadi.


Pomembno je, da investitorji poznajo svoje želje in zahteve, ki jih imajo za svojo stavbe in da to zahtevajo tudi od izvajalcev. Cenene rešitve vsekakor niso prava izbira za fasado, s katero želimo zagotoviti dolgoročno energetsko učinkovitost, trajnost objekta in kakovost bivanja.

V Knauf Insulation nudimo tudi širok nabor izolacij za izvedbo prezračevanih fasad in fasad lesenih, montažnih in skeletnih objektov. Tudi te izolacije Knauf Insulation, poleg izboljšane energetske učinkovitosti, nudijo zvočno izolativnost, paropropustnost in so idealen izbor za zagotavljanje požarne varnosti tovrstnih objektov.
 

Video Energetska sanacija ovoja stavbe

Če želite sebi in svojim najdražjim zagotoviti udobje na dolgi rok, izberite trajnostne fasadne izolacije Knauf Insulation. Oglejte si celotno ponudbo Knauf Insulation www.knaufinsulation.si, njihovi svetovalci pa vam bodo z veseljem pomagali tudi pri vseh vprašanjih, ki se vam pojavljajo. Lahko jim pišete [email protected] ali jih pokličite na 04 5114 105.