Izolacija mansarde: za prijetno bivanje pod poševno streho

By Knauf Insulation
April 09, 2020

Mansarda se je s svojo razgibanostjo uveljavila kot zelo prijeten in zaželen bivalni prostor. A prijeten je v resnici samo v primeru, če streho oziroma strešno konstrukcijo pravilno, zadostno in kakovostno izolirate.

Zaradi slabe izolacije lahko prebivalci mansard hitro postanete »žrtev« nevšečnosti, kot so temperaturna nihanja, mraz, vročina, zamakanje, nastajanje kondenza (ki lahko trajno uniči konstrukcijo) in moteča okolica. Poglejmo, kako lahko ukrepate.  

Pravilna sestava strešne konstrukcije

Za dobro strešno konstrukcijo so bistvenega pomena štirje osnovni sloji (gledano od zunaj navznoter). To so:

  1. zračni kanal, ki zagotavlja prezračevanje konstrukcije;
  2. sekundarna kritina, ki dodatno preprečuje vdor vode v konstrukcijo;
  3. izolacija, ki toplotno, zvočno in požarno izolira;
  4. parna zapora ali ovira, ki uravnava prehod vodne pare.

Podjetje Knauf Insulation ima v svojem prodajnem programu prav vse potrebne materiale za sistemsko rešitev celotnega strešnega sestava, vključno s potrebnimi lepilnimi trakovi.

Izolacija prispeva k boljšemu zraku v prostoru

Res kakovostna izolacija, ki ne vsebuje fenol – formaldehidnih veziv, takšna je na primer Knauf Insulation ECOSE, porabniku ponudi optimalne termoizolacijske sposobnosti, negorljivost, zvočno izolativnost, poleg tega pa izdelek prinaša še celo vrsto dodatnih prednosti. Filci iz steklene volne Knauf Insulation ECOSE Tehnology so z novo tehnologijo vezivnih sredstev na naravni osnovi postali prijetni za rokovanje, kar pomeni, da ne srbijo, ne dražijo  kože in so prijetnejši tudi za vgrajevanje. Dokazano pa tudi prispevajo h kakovosti zraka v prostoru, kar dokazuje tudi certifikat Indoor Air Comfort.

Izbirate lahko med filci Knauf Insulation ECOSE različnih vrednosti toplotne izolativnosti, katerim seveda prilagodimo tudi debeline.  Za kompletiranje sistemske rešitve pa izberite folije in trakove iz družine Homeseal LDS. Tabelo potrebnih debelin za pridobitev subvencije Eko sklada najdete na www.knaufinsulation.si.

Streha ne sme zamakati ali rositi

Poleg izolacije je v strešno konstrukcijo potrebno pravilno namestiti še dvoje. Sekundarno kritino (npr. Homeseal LDS 0,04 Fix Plus), ki je kakovostna paropropustna folija, pravilno zlepljena in položena, ter parno zaporo ali oviro. Kadar je streha podeskana oziroma ima preko špirovcev kakšen drug parozaporni material, vgradite parno zaporo (npr. Knauf Insulation Homeseal LDS 100), parno oviro, ki zagotavlja difuzijsko bolj odprto konstrukcijo, pa se svetuje, kadar nad špirovci in v zgornji sestavi nimate parozapornih materialov (npr. Knauf Insulation Homeseal LDS 5). Le to vas bo namreč rešilo pred uničujočo vlago in vam v mansardi omogočilo kakovostno bivanje.

 


Za več informacij in nasvete lahko pokličete v podjetje Knauf, in sicer tehnično svetovalno službo na 04 5114 105 ali pišite na naslov [email protected]