Izolacija zadnje plošče nebivalnega podstrešja

By Knauf Insulation
November 11, 2021

Preprosta diy (naredi si sam) izvedba – veliki prihranki

Prihajajo mrzli meseci in še je čas, da s preprostim ukrepom izolacije, ki ga lahko izvedete tudi sami, preprečite energijske izgube skozi zadnjo vrhnjo ploščo v primeru, da vaše podstrešje ni izkoriščeno oz. izolirano po poševnini. V primeru neizolirane zadnje plošče so lahko toplotne izgube tudi do 20%, temu primerno pa je tudi bivanje v takih prostorih neprijetno, saj se hlad s same plošče širi tudi po stenah.
Če si torej želite zagotoviti ugodne bivalne razmere in hkrati prihraniti, ne pozabite na izolacijo zadnje plošče v primeru neogrevanih podstrešij.

Glede na namembnost podstrešja lahko izberemo 3 različne izvedbe izolacije zadnje plošče:

-    pohodno izvedbo,
-    nepohodno izvedbo in
-    kombinirano pohodno - nepohodno izvedbo.


Najpogosteje se investitorji odločajo za kombinirano varianto izvedbe, saj je to stroškovno ugodna rešitev, ki še vedno dopušča servisne dostope do npr. oken, dimnika ali drugih elementov, do katerih želimo imeti dostop.

Poleg toplotne izolacije na tleh podstrešja, je smiselno najprej poskrbeti za izolacijo vertikalnih t.i. kolenčnih zidov, ki jih izoliramo s poltrdimi ploščami kamene volne Natur Board VENTI. Te plošče na zid samo mehansko pritrdimo z vijačnimi pritrdili PSV. Debelina izolacije na tem delu naj bo vsaj 10 cm.


Sledi izvedba na ravnem delu podstrešja. Najprej začnemo z namestitvijo parne zapore Homeseal LDS 100, ki jo z ustreznimi preklopi - min. 10 cm - na spojih zatesnimo s trajnim lepilnim trakom Homeseal LDS Soliplan.

Na nepohodnem delu sledi namestitev steklene volne v roli Knauf Insulation. Priporočamo izdelka Unifit 035 ali Unifit 037, lahko tudi Naturoll Plus. Izolacijo na površino preprosto razgrnemo in preko nje namestimo še sekundarno kritino Homeseal LDS 0,04 FixPlus. To medsebojno zlepimo z že integriranim lepilnim trakom. Sekundarno folijo nameščamo sproti in s tem preprečimo naknadno hojo direktno po izolaciji.

Če smo se odločili del plošče izolirati v pohodni izvedbi, preko parne zapore, direktno brez kakršnekoli podkonstrukcije, položimo trde pohodne plošče kamene volne Knauf Insulation DF. Neposredno preko plošč najprej položimo sekundarno kritino Homeseal LDS 0,04 Fix plus, preko nje pa vgradimo še zaščitni sloj, npr. pohodne plošče OSB ali pohodne plošče Knauf Vidiflor.Kombinirana verzija je kombinacija zgoraj opisanih postopkov nepohodne in pohodne izvedbe – pač glede na pohodne dostope, ki jih potrebujete na delu podstrešja.

Video: Izolacija zadnje plošče nebivalnega podstrešja - KIS TV


Če želite izvedeti več o tem, kako izvesti izolacijo zadnje plošče nebivalnega podstrešja, obiščite naše spletno mesto www.knaufinsulation.si ali nas kontaktirajte na: [email protected] ali telefon 04 5114 105.