Knauf Insulation in evropska komisija o trajnostni gradnji na Brdu pri Kranju

Kako naj trajnostna gradnja postane standard gradnje – v Evropi in Sloveniji

By Anonymous
Junij 03, 2018

Dejstvo, da je trajnostno kot splošni in nujni trend v družbi postaja realnost. Kako pa to področje uvesti tudi v segment gradbeništva, v katerem večinoma deluje naše podjetje, pa je zaenkrat še vedno odprto vprašanje na katerega iščemo odgovore vsi – tako Evropa kot tudi Slovenija.

Knauf Insulation med pionirji trajnostne gradnje

 

Podjetje Knauf Insulation s svojimi izolacijskimi rešitvami in trajnostno kakovostno ovrednotenimi proizvodi orje ledino trajnostne gradnje v Sloveniji. Tako smo bili pred leti med prvimi proizvajalci gradbenih materialov z jasno ovrednotenimi okoljskimi vplivi naših proizvodov v okviru Okoljske deklaracije produkta, ki smo jih pridobili za večino naših izdelkov. S svojimi dokumenti in dokazili smo uspešno servisirali investicije javnega sektorja, ki morajo ob izbiri rešitev upoštevati Uredbo o zelenem javnem naročanju. V zadnjih letih smo spet kot prvi v branži naredili korak naprej na področju inteligentnega BIM (Building Information Modeling) projektiranja, kjer smo naše izdelke ponudili v BIM knjižnicah. Nenazadnje pa smo trenutno priča novemu projektu našega podjetja s področja trajnostne gradnje – to je gradnja našega novega demonstracijsko izobraževalnega centra “pred vrati” naše tovarne. Njegova posebnost je v tem, da gradimo s ciljem certifikacije objekta po nemškem standardu za trajnostno gradnjo DGNB. Objekt bo tako postal prva certificirana novogradnja v Sloveniji. Obenem je objekt kot eden prvih v Sloveniji projektiran v BIM standardu. Stavba sama je velika vzorčna soba, ki prikazuje naše najrazličnejše izolacijske rešitve, rešitve za tehnične izolacije in rešitve zelene infrastrukture – tako na ovoju stavbe kot tudi v notranjosti. Izkušnje, ki jih dobivamo s to gradnjo so neprecenljive in edinstvene, in nam bodo spet omogočale, da jih, skupaj s priporočili za izboljšanje delimo med strokovno in splošno javnost.

 

Naš KIEXC kot pilotni projekt za Evropo in Slovenijo
V gradnji našega objekta, ki smo ga zato, ker bodo uporabniki v njem lahko pridobili najrazličnejše praktične, teoretične in digitalne izkušnje,  poimenovali Knauf Insulatiuon Experience Center (KIEXC) pa je priložnost za spremljanje gradnje prepoznala tudi Evropska komisija, kateri smo odprli vrata in se z njimi tesno povezali. Tudi Evropa želi preko aktivnosti Evropske komisije intenzivneje lansirati trajnostno gradnjo po državah skupnosti, zato so že pred časom pričeli s pripravo smernic za trajnostno gradnjo imenovanih Levels. Kot pilotni projekt Evropske komisije je tako naš KIEXC vzporedno z DGNB certifikacijo ovrednotim tudi po smernicah Levels.

 

Kazalniki Level(s) spodbujajo povpraševanje po prijaznejših stavbah za okolje in uporabnike, Slovenija med prvimi v prizadevanjih, da trajnostna gradnja postane standard.

 

Ker pa se z zakonodajo oz. Smernicami za trajnostno gradnjo trudi tudi naša država, sodelujemo tudi z Ministrstvom za okolje, ki prav tako spremlja in vsebinsko vrednoti našo gradnjo, zbira izkušnje ter povratne informacije in sugestije.

 

V luči zgoraj omenjenih dejstev smo tako 29. maja 2018 na Brdu pri Kranju skupaj z Evropsko komisijo in partnerji organizirali mednarodno konferenco, na kateri smo 120 udeležencem in Slovenije in tujine predstavili tako nastajajoče Levels-e, nastajajoče slovenske smernice trajnostne gradnje, certifikacijo DGNB ter podelili izkušnje naše gradnje. Izjemno uspešen dogodek je le eden v nizu naših prizadevanj, da bi trajnostna gradnja postala standard v družbi.