Blog

Kako ukrepati, če je v mansardi poleti vroče, pozimi pa mraz

By Knauf Insulation
Julij 26, 2018

»Kolikor imam las na glavi, mi je žal, da sva se odločila za nakup mansardnega stanovanja. Bila je novogradnja in tako lepo je bilo videti. Prvo leto je bilo odlično, sedaj pa je po drugi sezoni vse butnilo ven – vlaga, plesen, poleti imamo vroče kot v peklu, pozimi pa mraz kot v Sibiriji. Ogrevamo na ful, pa nič ne pomaga. Za poleti sva kupila klimo, vsaj to.« Ali imate tudi vi podobne težave?

Miti v zvezi z mansardo – mraz, vročina, nihanja temperature, vlaga – so popolnoma neresnični, če imate dobro izolacijo. Dobra novica pa je, da lahko težave v mansardi sanirate, tudi če je ta že izdelana in v njej živite.


Pa najprej poglejmo, kaj strokovnjaki priporočajo pri novogradnji.


Z izbiro pravega materiala boste ubili pet muh na en mah


Za dobro strešno konstrukcijo, gledano z zunanje strani, so bistvenega pomena štirje osnovni sloji, tipični za vsako pravilno sestavo strehe. To so zračni kanal, ki zagotavlja prezračevanje konstrukcije, sekundarna kritina, ki dodatno preprečuje vdor vode v konstrukcijo, seveda je najpomembnejša izolacija, torej sloj, ki ostrešje toplotno, zvočno in požarno izolira, ter ne nazadnje parna zapora ali ovira, ki uravnava prehod vodne pare.

materiali-new.jpg

Če iščete kakovost, vam svetujemo izolacijski material, ki je brez brez fenol-formadelhidnih veziv, ki jih v podjetju Knauf Insulation nadomeščajo s hitro obnovljivimi vezivi na naravni osnovni (ECOSE® Tehnology).


S pravilnim sestavom in izbiro kakovostnega izolacijskega materiala boste ubili pet muh na en mah: prihranili boste energijo in denar (pozimi in poleti), vaš dom boste požarno zaščitili, zvočno izolirali, izboljšali boste kakovost zraka v prostoru in najbolj pomembno – izbrali boste naravno mineralno izolacijo, ki ne bo škodovala vašemu zdravju.


Ne draži kože – tudi ob vgrajevanju


Filci iz steklene volne Knauf Insulation ECOSE® Tehnology so z novo tehnologijo vezivnih sredstev postali prijetni za rokovanje, kar pomeni, da ne srbijo in ne dražijo kože, zato so prijetnejši tudi za vgrajevanje.


Izbirate lahko med filci Knauf Insulation ECOSE® različnih vrednosti toplotne izolativnosti, katerim seveda prilagodimo tudi debeline. Tabelo potrebnih debelin za pridobitev subvencije Eko sklada najdete na www.knaufinsulation.si

Vlaga vam ne bo več kravžala živcev


Sicer pa je poleg izolacije v strešno konstrukcijo treba pravilno namestiti še sekundarno kritino in predvsem zaporo ali oviro. Le to vas bo namreč rešilo pred uničujočo vlago. Sekundarna kritina je kvalitetna paropropustna folija, pravilno položena in zlepljena. Izolacijo lahko potem v vsakem primeru vgrajujemo tesno do zgornjih slojev brez tako imenovanega drugega zračnega kanala. Priporočamo sekundarno kritino Homeseal LDS 0,04. Poleg sekundarne kritine mora imeti streha tudi parno zaporo oz. oviro. Pogosto se investitorji sprašujejo, kdaj namestiti parno oviro in kdaj zaporo. Kadar je streha podeskana oziroma ima preko špirovcev kakšen drug parozaporni material, vgrajujemo parne zapore (npr. Knauf Insulation Homeseal LDS 100). Parno oviro, ki zagotavlja difuzijsko bolj odprto konstrukcijo, pa se svetuje, kadar nad špirovci in v zgornji sestavi nimate parozapornih materialov (npr. Knauf Insulation Homeseal LDS Silk).


Rešitev tudi za izdelano mansardo


Pogosto naletimo na situacijo, ko je mansarda že izdelana in tudi v uporabi, pa vemo, da je slabo in nezadostno izolirana. Dobra novica! V tem primeru se lahko lotimo izolacije ostrešja z zunanje strani, in sicer gre za sistem TERMOTOP Plus, ko z zunanje strani vstavimo stekleno volno Knauf Insulation ECOSE® med špirovce, preko špirovcev pa položimo še izolacijske plošče TERMOTOP. Hkrati s tem ukrepom lahko izvedemo tudi nameščanje sekundarne kritine in menjavo strešne kritine.


Prednost sanacije z zunanje strani je dejstvo, da ni treba rušiti obstoječih notranjih opažev. To je neobhodno zlasti, če so ti še kakovostni ali če v objektu bivamo. Z uporabo ustreznih materialov lahko vse potrebne sloje vgradimo z zunanje strani, torej v okviru sanacije kritine.

slika.jpg

Pri izvedbi ostrešja z zunanje strani svetujemo naslednje posege v konstrukcijo – gledano od notranjosti navzven:

 

  1. zamenjava oz. vgradnja parne zapore ali ovire, zatesnjeno z lepilnimi trakovi;
  2. vgradnjo ustrezne debeline toplotne in požarne izolacije med špirovce. Po zahtevah današnjega pravilnika o učinkoviti rabi energije in posledično zahtev za možna nepovratna sredstva, ki jih nudi Eko sklad, tega sloja ni mogoče vgraditi v zadostni debelini, zato toplotno in požarno izolacijo med špirovci nadgradimo s trdo izolacijo iz kamene volne – s ploščami TERMOTOP.
  3.  vgradnja ustrezne debeline toplotne in požarne izolacije preko špirovcev: TERMOTOP so plošče iz kamene volne visoke trdnosti z vsemi toplotno in požarno izolativnimi lastnostmi in nudijo odlično dodatno zaščito. Plošče namestimo neposredno preko špirovcev in se s tem izognemo toplotnim mostovom in strehi zagotovimo visoko toplotno in požarno izolativno funkcijo. Paropropustne izolacijske plošče TERMOTOP v sestavi strešne konstrukcije zagotavljajo optimalno gradbeno fizikalno sestavo. V tem primeru praktično ni mogoče, da bi v konstrukciji prihajalo do problema navlaževanja. Istočasno v primeru večje poškodbe ali izrednega dogodka zagotovimo maksimalno hitrost sušenja možne vlage.
  4. sekundarna kritina oz. paropropustna folija;
  5. letev za prezračevalni kanal;
  6. letev za kritino in
  7.  nova kritina.

mansarda-izolacija.jpg

 

Ne dovolite, da vas pozimi mraz grize v prste in  poleti puhtite od vročine, predvsem pa ne odkrivajte tople vode in raje poiščite rešitve pri Knauf Insulation strokovnjakih.

 


Za dodatne informacije, tehnične specifikacije in svetovanje pri izbiri pravih izolacijskih materialov in načinih izvedbe se obrnite na našo tehnično informativno službo (04 5114 105 ali [email protected]). Z veseljem vam bomo pomagali.


Preberite več

Oglejte si video