Kakšen zrak dihate? – Tudi izbira izolacije je pomembna

By Knauf Insulation
Februar 17, 2021

Slaba kakovost notranjega zraka lahko močno negativno vpliva na zdravje, poleg tega pa tudi na produktivnost, razpon pozornosti in splošno počutje. Pri tem so še najbolj na udaru majhni otroci, ostareli in osebe z kardiovaskularnimi in respiratornimi boleznimi, saj ti še več časa preživijo v notranjih prostorih.

Raziskave kažejo da v razvitem svetu dandanes približno 90% časa preživimo v stavbah. Koncentracije določenih onesnažil so v zaprtih prostorih po nekaterih raziskavah 2 do 5-krat večje od tipičnih koncentracij zunaj. Slaba kakovost notranjega zraka lahko močno negativno vpliva na zdravje, poleg tega pa tudi na produktivnost, razpon pozornosti in splošno počutje. Pri tem so še najbolj na udaru majhni otroci, ostareli in osebe z kardiovaskularnimi in respiratornimi boleznimi, saj ti še več časa preživijo v notranjih prostorih.

Na ugodje bivanja in kakovost zraka v prostoru vpliva mnogo dejavnikov, najpogostejši kazalniki pa so temperatura, relativna vlažnost (RH) in vsebnosti CO2 v notranjem zraku. Sicer pa so tukaj še dejavniki svetlobe, bleščanja, vizualnega stika z okolico, akustično udobje ter različne organske hlapljive spojine in drugi plini, ki se sproščajo iz gradiv in opreme. Vsi poznamo vonj po npr. novi omari – ta vonj povzročajo hlapljive kemikalije, ki pa ne izginejo popolnoma, ampak se jih večinoma le nezavedno privadimo. Škodljivi učinki snovi, ki se sproščajo iz gradiv, so lahko vse od glavobolov, draženja oči in grla, do različnih življenje ogrožajočih bolezni.

Pri temperaturi nam je skupno, da je prenizka ali previsoka temperatura neudobna, splošni populaciji glede na standarde najbolj odgovarjajo temperature med 20 in 26°C, podobno velja za velike občutene temperaturne razlike med posameznimi ploskvami prostorov (efekt mrzlih ali vročih površin).

Kot optimalna se priporoča relativna vlažnost notranjega zraka med 40% in 60%, zelo visoka ali zelo nizka vlažnost notranjega zraka vpliva na zmanjšano udobje bivanja in je lahko celo povod za bolezni, med drugim otežuje dihanje, povzroča lahko tudi prekomerno potenje.

Koncentracija ogljikovega dioksida se v notranjih prostorih normalno povečuje z izdihanim zrakom uporabnikov, priporočljiva koncentracija tega plina pa je pod 1000 ppm. Višje koncentracije povzročajo hitrejše dihanje, zaspanost, slabo počutje, škodijo zdravju, v ekstremnih primerih pa povzročijo celo nezavest ali smrt.
 


Kako izolacija KNAUF INSULATION ECOSE vpliva na kakovost notranjega zraka?

 

Posebnost izolacijskega materiala Knauf Insulation ECOSE, v primerjavi z drugimi mineralnimi izolacijami je ta, da namesto fenol-formaldehidnih veziv vsebuje bio-obnovljivo vezivo na rastlinski osnovi. To ji z vidika kakovosti notranjega bivalnega okolja prinaša naslednje prednosti:

  • odlično toplotno izolira objekt in prostore v njem – tako poleti kot pozimi.
  • Zaradi vlaknaste strukture odlično akustično izolira objekt in prostore v njem.
  • Zaradi veziva ECOSE pa dokazano prispeva k boljši kakovosti zraka v prostorih.


Certifikat Eurofins – Indoor Air Quality

 

    Naši izdelki Knauf Insulation ECOSE so pridobili certifikat priznane mednarodne institucije Eurofins. Eurofins je v svetu vodilna organizacija na področju preizkušanja emisij izdelkov.

    S certificiranjem Indoor Air Comfort Gold organizacije Eurofins zagotavlja, da so vsa zdravstvena in varnostna merila, povezana z izdelki glede emisij, ustrezno izpolnjena.
    Certifikat za kakovost Indoor Air Comfort Gold organizacije Eurofins zagotavlja, da ima izdelek nizke emisije. To pomirja, saj znak potrjuje, da je proizvajalec zavezan h kakovosti izdelka in da prispeva k zdravemu okolju v zaprtih prostorih.


    Kakovostna izolacija Knauf Insulation ECOSE še posebej pomembna v notranjih prostorih:

    Izolacija poševnih streh – mansard

    - Uporabite lahko filce različnih izolacijskih lastnosti:

    - Uporabite lahko izolacijske plošče različnih lastnosti:

    - Ne pozabite na sistemsko rešitev – poleg izolacij dodajte tudi folije in trakove LDS Homeseal.
     


    Izolacija predelnih sten

       - Uporabite lahko filce/plošče različnih izolacijskih lastnosti:  

    Izolacija tal

    -   Uporabite lahko plošče različnih izolacijskih lastnosti in karakteristik:   


    Za več informacij pokličite naš svetovalni telefon: 04 5114 105 ali nam pišite na [email protected]