Koliko pa vi cenite udobje vašega doma?

By Knauf Insulation
Marec 17, 2021

Ne, ne bomo govorili o kavčih, vzmetnicah ali talnem gretju. Govorili bomo o kakovostnem fasadnem sistemu, ki je med najbolj pomembnimi, a žal še vedno pogosto spregledanimi dejavniki, ki vplivajo na občutek ugodja v vaši hiši.

Kakšen bo vaš naslednji korak, ko boste prebrali trditev? S kakovostno izvedbo fasade prihranite tudi do 40 % energije, potrebne za hlajenje ali ogrevanje vaše hiše!


Najbrž boste preračunali: sedaj plačujem 300 evrov mesečno, potem bom plačeval 180 evrov. Seveda vas bo ob tem zanimalo, kolikšen je strošek nove fasade, saj boste želeli izračunati, kako hitro se vam bo investicija povrnila. Ob tem bi morali upoštevati še naraščajoče stroške energentov pa tudi požarno varnost, zvočno izolacijo in paropropustnost ter – tako pravijo zadovoljne stranke, ki so izbrale trajnostne fasadne sisteme Knauf Insulation – udobje. 

Fasada

Občutek ugodja in varnosti, ki vam ga nudi zvočno in toplotno ter požarno izolirana hiša, ki diha, je neprecenljiv.Vsi se zavedamo pomena zdravega bivalnega okolja, a pogosto zgolj na deklarativni ravni, zato je še kako na mestu vprašanje: koliko pa vi cenite udobje vašega doma?

Fasada


Fasada ni zgolj barva hiše. Je zunanji ovoj stavbe, ki ščiti pred vremenskimi vplivi in hrupom ter zagotavlja prvo obrambno linijo pred izgubami energije od znotraj in omejuje vpliv zunanje temperature okolja. Izbira prave toplotne izolacije fasade vas bo nagradila s prihrankom. Kot smo že omenili, lahko zmanjšate tudi do 40 % toplotnih izgub ter porabe energentov za ogrevanje oz. hlajenje ter hkrati izboljšate toplotno ugodje.

 

Čeprav poznamo več vrst fasad, je pri stanovanjskih stavbah najbolj pogosta in tudi cenovno najbolj dostopna tankoslojna kontaktna fasada, ki je sistemska rešitev, primerna tako za novogradnje kot tudi prenove. Pri kontaktnih fasadah so, tako kot pove že samo ime, zaključni sloji fasade v neposrednem kontaktu z nosilno konstrukcijo oz. praviloma s toplotno izolacijo.

Običajne komponente kontaktnih fasadnih toplotnoizolacijskih sistemov so lepilo, toplotnoizolacijska obloga, sidra, osnovni omet, v katerega je vtisnjena armirna mrežica, osnovni in vmesni premaz ter zaključni dekorativni sloj. Ob izbiri kakovostnih proizvajalcev bodo te komponente delovale kot usklajena celota in vam tako zagotavljale dolgo življenjsko dobo, manjšo potrebo po energiji za ogrevanje in hlajenje, zaščito konstrukcije pred vremenskimi vplivi in izboljšanje toplotnega ugodja. Sistemske fasadne rešitve z izolacijo Knauf Insulation torej zagotavljajo:

  • toplotno izolativnost,
  • paropropustnost, ki objektu omogoča dihanje,
  • zvočno izolativnost in
  • požarno varnost.

Zaradi popolne negorljivosti jih je v nasprotju z večino drugih fasadnih izolacij možno vgrajevati tudi na visoke stavbe in druge pomembnejše stavbe, kjer so strožje zakonodajne zahteve glede požarne varnosti.
Fasada
 


Odločitev za izolacijo iz kamene volne vam zagotavlja varno dolgoročno naložbo z zagotovljenim donosom in garancijo kakovosti, saj vgrajena sistemska rešitev dosega vse sodobne smernice za gradnjo.
 

V našem prodajnem programu najdete tri tipe fasadnih izolacij.

Prva je fasadna plošča SmartWall, ki so idealna izbira pri izvedbah fasad na individualnih hišah (eno in dvostanovanjske stavbe), tako za obnove kot tudi za novogradnje. Posebnost plošč Smartwall N C1 so izboljšana toplotna izolativnost (toplotna prevodnost 0,034), priročne dimenzije, dobre mehanske lastnosti ter enostranski silikatni obrizg.

SmartWall
FKD_S

Druga možnost je fasadna plošča iz kamene volne FKD-S Thermal, ki jo odlikujejo izboljšana toplotna izolativnost (toplotna prevodnost 0,035), priročne dimenzije, majhna teža in dobre mehanske lastnosti. Primerna je tako za eno- in dvostanovanjske objekte, kot tudi za večstanovanjske objekta ter je namenjena tako energetskim prenovam fasad obstoječih objektov, kot tudi za novogradnje.

Tretja je opcija so fasane lamele iz kamene volne FKL, ki se priporočajo zlasti za novogradnje. Zaradi dobre vzdolžne upogljivosti so lamele primerne tudi za toplotno izolacijo fasad z okroglinami ter ostalih polkrožnih, ovalnih ali stolpičastih arhitekturnih elementov.

FKL

Vabljeni k ogledu videa energetske sanacije ovoja stavbe

Treba je poudariti, da je pri izvedbi fasade izredno pomemben izbor izvajalcev, ki zagotavljajo natančno izvedbo, skladno z navodili stroke, in materialov, ki morajo biti kakovostni in sistemsko certificirani, hkrati pa morajo delovati kot usklajena celota.

Ker gre za dolgoročno naložbo, materialov in izvajalcev ne izbirajmo glede na trenutno cenovno dostopnost, temveč se raje odločimo za celostno in kakovostno rešitev na enem mestu. Poiščimo izvajalce, ki so s strani ponudnikov fasadnih rešitev šolani in certificirani, le tako bomo prepričani, da bo tudi izvedba kakovostna. Že nekaj majhnih napak pri izvedbi lahko povzroči katastrofalno škodo na fasadi. Pomembno je, da investitorji poznajo svoje želje in zahteve, ki jih imajo za svojo stavbe in da to zahtevajo tudi od izvajalcev. Cenene rešitve vsekakor niso prava izbira za fasado, s katero želimo zagotoviti dolgoročno kakovost bivanja.

Če želite sebi in svojim najdražjim zagotoviti udobje na dolgi rok, izberite trajnostne fasadne izolacije Knauf Insulation. Oglejte si našo ponudbo, naši svetovalci pa vam bodo z veseljem pomagali tudi pri vseh vprašanjih, ki se vam pojavljajo. Lahko nam pišete ali pa nas pokličite na 04 5114 105.


Vabljeni pa tudi v naš Knauf Insulation virtualni dom, kjer boste na sprehodih skozi prostore našli vse potrebne informacije za vrhunske izolacijske rešitve!