MERLJIVO ZMANJŠANJE EMISIJ CO2 LE 95 DNI PO VGRADNJI IZOLACIJE

By Knauf Insulation
April 03, 2024

Izolacija iz mineralne volne družbe Knauf Insulation vsako leto zmanjša emisije CO2 iz stavb za 3,6 milijona ton, kar je enako odstranitvi 2,5 milijona avtomobilov z evropskih cest. To začne delovati že 95 dni po vgradnji izolacije.

Stavbe imajo ključno vlogo v evropskem boju proti podnebnim spremembam. Odgovorne so za 40 % porabe energije in proizvedejo 38 % naših emisij CO2.1 Da bi do leta 2050 dosegli ničelne neto izpuste CO2, jih moramo do leta 2030 več kot prepoloviti.


Naše stavbe ostajajo. Pravzaprav naša mesta stalno rastejo.2 Kako lahko torej hitro razogljičimo naše stavbe?

Rešitev je preprosta, a zelo učinkovita: izolacija. Trenutno 75 % evropskih stavb ni energetsko učinkovitih, vendar lahko to spremenimo z ustrezno in pravilno vgrajeno izolacijo. Da bi v celoti izkoristili prednosti izolacije in dosegli trajnostne cilje, moramo znatno povečati obseg in celovitost projektov prenove. Izolacija zmanjšuje izgubo energije skozi ovoj stavbe, kar lahko zmanjša potrebo po energiji v stavbah za 44 %. Rezultat so stavbe, ki so boljše za uporabnike, stroškovno učinkovitejše pri upravljanju in prijaznejše do našega planeta.
 


Kaj pa ogljični stroški naše izolacije iz mineralne volne?

Izolacija zmanjšuje emisije ogljika iz stavb, vendar je, tako kot vsi proizvedeni izdelki, povezana z emisijami ogljika. Emisije, ki nastanejo pri izdelavi, pakiranju in prevozu izdelka, prispevajo k njegovemu "vsebovanemu ogljiku ".

Kot proizvajalec smo odgovorni, da zagotovimo, da se ogljični odtis naših izdelkov izravna z zmanjšanjem ogljičnega odtisa v svetu.
 


Naša študija v sodelovanju s strokovnjaki za trajnostni razvoj Ramboll je pokazala, da je za izravnavo vsebovanega ogljika naše izolacije iz mineralne volne potrebnih le 95 dni od vgradnje. Od tega trenutka dalje je korist enaka 3,6 milijona tonam zmanjšanja emisij ogljika iz obratovanja vsako leto.

To je primerljivo z okoljskim vplivom 163 milijonov dreves ali odstranitvijo 2,5 milijona avtomobilov z naših cest vsako leto. Izdelki z manjšim deležem vsebovanega ogljika nam omogočajo, da prej opazimo pozitiven učinek. Naši izdelki zmanjšujejo stroške ogljika in omogočajo, da izolacija prispeva k zmanjševanju emisij ogljika v naših stavbah.
 


KATERI JE NASLEDNJI KORAK?

Boljše razumevanje ogljičnega odtisa izolacije je pomembno, vendar je to le en korak na poti do čiste ničelne vrednosti emisij. V družbi Knauf Insulation ne opazujemo le sprememb v naši panogi, temveč aktivno oblikujemo prihodnost. Čeprav naše rešitve znatno prispevajo k zmanjšanju emisij ogljika pri obratovanju, je proizvodni proces še vedno ogljično intenziven. Zato veliko vlagamo v zmanjšanje ogljičnega odtisa na področjih 1, 2 in 3 kot del naše zaveze, da do leta 2025 zmanjšamo vsebovani ogljik v naših izdelkih za 15 %.
 

Vir:
1   Eurima, Zakaj izolirati? Zakaj prenavljati? Z izolacijo iz mineralne volne
2   https://www.visualcapitalist.com/cp/projecting-europes-metro-population-growth-2 021-2100/