Mineralna volna v talnih konstrukcijah pri talnem ogrevanju. Nova napredna rešitev!

By Knauf Insulation
April 09, 2024

Tla v tem poglavju tretiramo kot bivalne površine v zgradbah. To so površine po katerih lahko hodimo in so lahko tla na terenu ali nad neogrevano kletjo in tla v etažah. Za vse talne konstrukcije, kjer zagotavljamo bivalno ugodje je pomembno, da so ustrezno  izolirane. Pri medetažnih konstrukcijah je bistvenega pomena zvočna izolacija, saj prehoda toplote praktično ni, pri tleh na terenu ali nad neogrevano kletjo pa je v prvi vrsti potrebna dobra toplotna izolacija. Hladna tla so namreč zelo neudobna za bivanje, poleg tega pa jasno nakazujejo na prekomerne toplotne izgube. Enako ali pa še bolj moteče je lahko, če se aktivnosti v obliki udarnega zvoka širijo po stavbi v prekomerni jakosti. Govorimo o hrupu, ki je lahko eden poglavitnih faktorjev nezadovoljstva in ima lahko tudi zdravstvene posledice.


Tla med etažami – pomen zvočne izolacije

Najučinkovitejša rešitev za preprečitev širjenja udarnega zvoka v talnih konstrukcijah je uporaba kamene mineralne volne in plavajočega poda. Plavajoči podi so cementni estrihi ali suhomontažni gotovi estrihi. V obeh primerih pod estrihom in na osnovno medetažno konstrukcijo lahko vgradimo ustrezno mineralno volno. Bistvo ustrezne mineralne volne je, da je ravno prav mehka oz. elastična za efekt dušenja udarnega zvoka in istočasno ravno prav trda, da je izvedba estriha in njegova uporaba možna. Za zagotavljanje zadostne zvočne izolativnosti talne konstrukcije lahko zadošča že 2 cm vgrajene kamene volne, priporočene debeline za zagotavljanje optimalnih rezultatov pa so 5 cm pri cementnih estrihih in 4 cm pri suhomontažnih izvedbah. Za katero varianto se odločimo je važno od koncepta prostora ali razpoložljive višine.

Pri novogradnjah se največkrat projektirajo  klasični cementni estrihi, ki nimajo posebnih omejitev in kamor brez težav vgradimo cevi za talno ogrevanje. Suhi estrihi so aktualni predvsem pri prenovah ali pomožnih prostorih.

Izolacija in talno gretje

Ravno uporaba talnega ogrevanja, katerega cevi so vgrajene v masiven cementni estrih je v zadnjih letih postala tako rekoč standardna izvedba v primeru stanovanjskih objektov. Uporabljajo se zelo različni načini razpeljave cevi za grelno vodo, pri čemer se je za najprimernejšo z vidika vgradnje in učinkovitosti izkazal način s pritrjevanjem cevi na ravne plošče s pomočjo posebnih zatičev, ki jim rečemo tudi »tacker«.

V ta namen smo v Knauf Insulationu razvili posebno ploščo SmartFloor-Fix, ki ohranja vse najboljše karakteristike kamene volne in istočasno omogoča vgradnjo cevi. Pomeni, da je površina trdna, sredica pa ustrezno dinamična. Gre za izolacijsko ploščo z integrirano alu armirano folijo na katero se s pomočjo pritrdil (»tackerjev«) na ploščo pritrdi cevi talnega gretja, plošča pa nam zagotavlja najvišjo zvočno, požarno in toplotno zaščito. Seveda lahko Smart Floor Fix ploščo uporabljamo v poljubni kombinaciji z drugimi izolacijskimi materiali, za najboljši učinek pa zagotovo najbolje deluje z že dobro uveljavljenimi klasičnimi talnimi ploščami iz kamene volne.
V našem asortimaju torej na plošče TP, TPS, TPT položimo novo ploščo SmartFloor-Fix.

Zakaj SMARTFLOOR-FIX med etažami?

Izolacijske plošče iz mineralne kamene volne SmartFloor-Fix se uporabljajo za toplotno, požarno in zvočno zaščito v talnih konstrukcijah, kjer je predvideno talno gretje. Vgrajujejo se za izboljšano obvladovanje udarnega zvoka v plavajočih mokrih cementnih estrihih, kjer s svojo nizko dinamično togostjo (SD<20MN/m3) zagotavljajo odlično zvočno zaščito pred udarnim zvokom. Priporočajo se za vgradnjo pod plavajočimi mokrimi estrihi v stanovanjskih, poslovnih objektih in javnih stavbah (šole, vrtci,…), kjer koristna obremenitev tlaka ne presega 5 kPa. Plošče Smart Flor-Fix so na voljo v debelini 30 mm in se lahko polagajo na plošče kamene volne Natur Board TPS oz. DF plošče.
 

 

Kaj pa tla na terenu ali nad neogrevano kletjo? – Ob zadostni toplotni izolaciji tudi SmartFloor-Fix

Za toplotno zaščito talnih konstrukcij je potrebna bistveno večja debelina izolacij. Talne izolacijske plošče je pod estrihe možno vgrajevati tudi do debeline 20cm, vendar moramo biti pri tem pazljivi na izbiro ustreznih izolacijskih plošč in tudi izvedbo estriha. Skupna debelina se nam v tem primeru izdatno poveča. Zato se v primerih nad kletmi običajno raje poslužujemo dodatne toplotne izolacije na stropu v kleti, pod estrihom pa izvedemo enako izolacijo kot v etažah. To je zagotovo bolj ekonomična in enako učinkovita zaščita.

Na terenu pa moramo uporabiti večje debeline izolacije pod estrihi (v kolikor ni objekt načrtovan v pasivnem standardu in je izolacija vgrajena že pod talno ploščo), zato smo že v preteklosti v Knauf Insulationu razvili posebne talne plošče z oznako DF - večjih debelin in večje trdnosti.  Opcija je tudi uporaba plošč iz ekstudiranega polistirena (xps), ki imajo izredno visoke tlačne trdnostni, a kot rečeno to pri tlakih ni nujno prednost. Nemalokrat velja zmotno mišljenje, da bomo najbolje naredili če pod estrih vgradimo toge polistirene in da je to bolje tudi v primeru izlitja vode. Vedeti pa moramo, da trdi in celično zaprti materiali praktično nič ne dušijo zvoka in zelo otežujejo morebitno izsuševanje s prepihovanjem. Seveda pa so nepogrešljivi v industrijskih in povoznih tlakih.

Kot že rečeno, lahko tudi v kombinaciji drugih materialov, kadar je potrebna večja debelina izolacije, za potrebe talnega ogrevanja preko izbrane izolacije uporabimo našo novo ploščo SmartFloor-Fix. (npr. položimo 10cm debelo ploščo DF in preko nje SmartFloor-Fix ploščo. Tako dobimo skupno debelino izolacije 13 cm in poleg vsega naštetega tudi ustrezno toplotno prehodnost, za npr. tla na terenu vrednost U< 0,20W/m2K. Zahteva za ta tip konstrukcije je Umax=0,30W/m2K). 

Prednosti izolacijskih plošč SmartFloor-Fix za vgradnjo v talne konstrukcije:

  • zaradi vlaknaste strukture mineralne volne je absorbcija zvoka vrhunska.
  • Toplotna izolativnost, negorljivost in vodoodbojnost materiala.
  • Uporabno za vse tipe talnih konstrukcij, kjer se vgrajuje talno gretje.
  • Enostavna in hitra montaža zaradi pred-pripravljene rešitve s folijo.
  • Zaščita mineralne izolacije tekom vgradnje zaradi integrirane folije.
  • Možnost kombiniranja z dodatnimi debelinami izolacij različnih tipov.

Priporočamo tehten premislek pred odločitvijo o izbiri izolacije talnih konstrukcij

Izolacijski material, ki ga vgradimo v pode pod razne vrste estrihov in oblog sicer vidimo samo v fazi vgradnje, občutimo pa ga v celi življenjski dobi objekta. Zato ni vseeno kako in s katerimi materiali so podi izvedeni in izolirani. Če govorimo o izolaciji naj ima le-ta pač dobre izolacijske sposobnosti. Pri tem ne govorimo zgolj o toplotni izolaciji, saj v tem tipu konstrukcije vidimo, da je nemalokrat na prvem mestu sposobnost zvočne izolativnosti. V stanovanjskih objektih so talno ogrevanje, njegova učinkovita vgradnja in funkcija tlaka, da v čim večji meri duši udarni zvok nepogrešljive in z našim novim produktom SmartFloor-Fix enostavno dosegljive projektne zahteve. Kamena volna je vsekakor razred zase na področju zvočne izolativnosti !  

 

Za vsa vprašanja in tehnično svetovanje smo vam na voljo na naslovu: [email protected] ali na telefonu: 04 5114 105.