Še vedno zgoraj brez?

By Knauf Insulation
Maj 07, 2021

Za vse ostale primere se odločite kar sami, toda za vašo hišo lahko z gotovostjo trdimo, da je odločitev "zgoraj brez" (izolacije) nespametna.

Če cenite udobje in ste ob tem pozorni tudi na dolgoročen vidik tekočih in vzdrževalnih stroškov vaše hiše, potem ste nedvomno že premišljevali o sanaciji ostrešja. To je nujen poseg, ko je zaradi izteka življenjske dobe treba zamenjati kritino ali ko želite zgolj energetsko sanirati ostrešje starejše hiše, v kateri morda celo živite. Poznamo sanacijo podstrešja med špirovci z notranje strani.

Vendar pa je v primeru že izdelanih in naseljenih mansard ta vrsta izvedbe težje izvedljiva. V tem primeru priporočamo preprosto    rešitev enostavne zunanje sanacije ostrešja s kompaktnimi ploščami Termotop, ki pa ni primerna zgolj za energetske sanacije starejših hiš in že izdelanih mansard, temveč tudi za novogradnje. ZAKAJ NE BI TUDI VI PRESEDLALI S TOPLES NA TOP?

Podatki kažejo, da kar dve tretjini Slovencev živi v eno ali dvostanovanjskih stavbah oziroma hišah. Dejstvo je, da je bila večina hiš v Sloveniji zgrajenih med 60. in 90. leti prejšnjega stoletja. Gradbeni materiali takrat še niso omogočali t.i. zatesnjeno prezračevanih, toplotno izolativnih strešnih konstrukcij, zato so starejši strešni sestavi pogosto neustrezni in neučinkoviti. Konstrukcija starih ostrešij praviloma ni skladna z novejšimi tehničnimi rešitvami. Zračnega kanala in sekundarne kritine ni, letve za kritino so v slabem stanju. Če je podstrešje izdelano, je med tramovi zgolj minimalna debelina izolacijske plasti. Toplotna izolacija je slaba, parna zapora ni v funkciji. Takšno stanje najdemo v večini strešnih konstrukcij starejših objektov, ki niso obnovljeni.
 Pri starejših hišah je ponavadi težava, da glede na zahteve današnjega pravilnika o učinkoviti rabi energije in zahteve za nepovratna sredstva, ki jih nudi Eko sklad, sloja izolacije na notranji strani ni možno vgraditi v zadostni debelini. Zato toplotno in požarno izolacijo med špirovci nadgradimo s trdo izolacijo iz kamene volne – s ploščami Termotop na zunanji strani. »Gre za optimalen način izoliranja ostrešja - tako za novogradnje kot za sanacije. Sistem izolacije ostrešja Knauf InsulationTermotop zagotavlja funkcionalnost in učinkovitost izolacije v najširšem smislu in na dolgi rok,« zagotavlja Primož Bernard, vodja tehnične podpore v podjetju Knauf Insulation.

Velika prednost sanacije z zunanje strani je, da:

 • ni treba rušiti obstoječih notranjih opažev, kar je pomembno, če so ti še kakovostni ali če v objektu bivamo,
 • uporaba plošč Termotop na zunanji strani omogoča več uporabnega prostora v notranjosti,
 • negorljive plošče dajejo strehi tudi trdnost, stabilnost in požarno varnost.


Trde plošče kamene volne Termotop torej lahko dodamo novi ali že obstoječi mehki izolaciji med špirovci. Če med špirovci že imamo dovolj debelo izolacijo, pa lahko toplotno izolativnost strehe izboljšamo zgolj s ploščami Termotop. Kompaktne plošče Termotop poleg toplotne izolativnosti streho tudi odlično požarno zaščitijo ter nudijo odlično zvočno izolacijo in ob pravilni sestavi najbolj naravne pogoje za leseni del ostrešja, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo lesene konstrukcije. Pri tem najbrž ni treba posebej poudarjati, da je zelo pomembno izbrati tudi kakovostne folije in tesnilne materiale.
 Kako poteka sanacija ostrešja s ploščami Termotop?

Kako poteka enostavna zunanja izolacija ostrešja po sistemu Termotop, si lahko ogledate tudi v kratkem videu.

 • Streho najprej odkrijemo in odstranimo vse sloje, vključno s staro izolacijo.
 • Sledi namestitev parne ovire.
 • Med špirovce namestimo ustrezno izolacijo iz naravne steklene volne Knauf Insulation Unifit (Ecose), ki ne pika in ne povzroča srbečice, hkrati pa prispeva k boljši kakovosti notranjega okolja in je negorljiva.
 • Za dosego ustreznega izolacijskega učinka preko špirovcev položimo trde izolacijske plošče Termotop.
 • Sledi ustrezna paroprepustna sekundarna kritina (LDS 004) ter
 • namestitev kontra letev.
 • Spoje folije skrbno zalepimo in pričvrstimo s Termotop vijaki.
 • Sledi nameščanje letev za kritino, prekrivanje ostrešja in zaključna kleparska dela.
   

Najpogosteje uporabljamo 16-centimetrsko stekleno volno Unifit in 10-centimetrske plošče Termotop, s čimer imamo tudi možnost pridobitve sredstev Eko sklada (ostale kombinacije za pridobitev subvencij Eko sklada so navedene v spodnji tabeli).Če sta parna ovira in izolacija že ustrezni in zadostni, potem streho le odkrijemo, preko špirovcev naložimo plošče Termotop, in streho zapremo.

Če ste se odločili za top in ne za toples si oglejte našo ponudbo, naši svetovalci pa vam bodo z veseljem pomagali tudi pri vseh vprašanjih, ki se vam pojavljajo. Lahko nam pišete na [email protected] ali pa nas pokličite na 04 5114 105.


Vabljeni pa tudi v naš Knauf Insulation virtualni dom, kjer boste na sprehodih skozi prostore našli vse potrebne informacije za vrhunske izolacijske rešitve!