Skrivnost mirne noči v hotelu? Odlična izolacija

By Knauf Insulation
Avgust 25, 2021

Nič ne pokvari poletnih počitnic ali službenega potovanja hitreje kot hrupen hotel. Zato je vgradnja izolacije z izvrstno zvočno izolacijo dobra izbira tako za zasebne obiskovalce, kot tudi za poslovne goste.

Ker se omejitve potovanj v času pandemije spreminjajo, bodo potencialni dopustniki, ki razmišljajo o možnosti preživljanja dopusta doma ali v tujini, verjetno preučili spletna mesta s primerjavami cen hotelskih namestitev.

Že bežen pregled teh spletnih mest bo hitro razkril, kaj je za te potencialne hotelske goste resnično pomembno: dober spanec.

Hrupen hotel ni prijeten niti za goste niti za hotelske uslužbence, zagotovo pa ni dobra izbira za poslovna srečanja. Gostje se najbrž ne bodo več vračali in bodo zelo verjetno v spletu objavljali negativne kritike, če je bil njihov mir v času bivanja v hotelu moten

"Obremenitev s hrupom je lahko zunanja ali izvira iz same hotelske stavbe kot posledica slabo izoliranih sob, in je za goste lahko zelo moteča," pravi Maro Puljizević, projektni vodja za centralne raziskave in razvoj zvočnih izolacij v Knauf Insulation.
 

Kako obremenitev s hrupom vpliva na počutje


»Ko postanemo razdraženi, ima to socialne posledice za vse. V hotelski sobi se ne moremo  osredotočiti na delo, ne moremo se sprostiti, hrup pa lahko moti spanec in sproži stres ali celo težave s srcem in ožiljem. Vsaj 20% Evropejcev v mestnih območjih je izpostavljenih visokim ravnem zunanjega hrupa, ki ga povzročajo cestni in železniški promet ali gradbena dela."

Dejavniki hrupa v hotelski stavbi pomenijo enako težavo, kot npr. hrupni gostje v sosednji sobi, glasni zvočni sistemi, ropotajoči strežni vozički, hrupno osebje, odmevajoča stopnišča in loputanje z vrati ali preprosto neprestani ropot in glasno delovanje klimatskih ali ogrevalnih naprav.

"Pandemija je poudarila pomen dobre kakovosti zraka v zaprtih prostorih v hotelih, številna podjetja s področja gostinstva in turizma pa oglašujejo obnovo prezračevalnih sistemov kot konkurenčno prednost za potencialne goste. To seveda lahko pomeni tudi hrup 24 ur na dan."
 

Slaba zvočna izolacija je slaba za posel

Slaba zvočna izolacija pa ni nujno omejena le na sobe in apartmaje. V hotelskih konferenčnih dvoranah in sejnih sobah so lahko precejšnja težava odmevi, ki popačijo govor in kvarijo razumevanje govorjenega besedila, medtem ko je hrup v restavracijah lahko tolikšen, da se obedujoči gostje za mizo med seboj ne slišijo.

Posledica tega je, da organizatorji potovanj, gostje in obiskovalci restavracij svojega razočaranja ne bodo izražali zgolj v družabnih omrežjih. Pojavljajo se novi komunikacijski kanali, ki pozivajo k bolj sproščenemu življenju ob znosni zvočni obremenitvi.

Tako na primer Quiethotelroom.org ponuja svetovni certifikat hotelskega akustičnega udobja, aplikacija Soundprint pa uporabnikom omogoča izbiro restavracij z nizkim hrupom, medtem ko v nekaterih državah (npr. Acoustical Society of New Zealand - novozelandsko akustično združenje) ocenjuje zvočno udobje vseh restavracij v državi.


Seveda je ključ do mirnejšega hotelskega okolja dobra zvočna izolacija v kombinaciji z najnovejšo trojno zasteklitvijo, ki jo je najbolje vgraditi že v fazi gradnje hotelskih sob, konferenčnih dvoran in restavracij.

Kako vam lahko pri tem pomaga Knauf Insulation?

Zgradba vlaken mineralne volne Knauf Insulation  omogoča zelo učinkovito vpijanje zvoka in je na voljo v različnih debelinah in gostotah.

Poglejmo primer dobre prakse:
Akustični vidik je bil med drugim zelo dobro sprejet pri gradnji prvega hotela v  verigi Motel One, odprtega na Nizozemskem. Hotel ima 320 sob in se nahaja v devetnadstropni stavbi v Amsterdamu. Hotelska veriga slovi po visoki stopnji udobja, gostje pa lahko vedno uživajo v razkošju mirnih noči zahvaljujoč zvočni izolaciji podjetja Knauf Insulation z dvojno oblogo Knauf A v vseh predelnih stenah. Vlagatelji so medtem lahko prepričani, da mineralna volna izpolnjuje visoke zahteve glede požarne odpornosti in ima certifikat Eurofins Gold za kakovost zraka v zaprtih prostorih.
 

Naše rešitve se lahko uporabljajo samostojno ali v kombinaciji z atraktivnimi fasadnimi zaključnimi elementi ali z našimi zvočno izolativnimi lesenimi ali mavčnimi ploščami za še učinkovitejše zmanjšanje hrupa.

Rešitve za zunanje stene podjetja Knauf Insulation za hotele vključujejo plošče ali elemente za prezračevane fasade z izjemnimi  požarnimi in toplotnimi lastnostmi, ki nudijo tudi  zelo učinkovito zvočno izolacijo.

Za prostore s strojnimi instalacijami, kot so strojnice in jaški dvigal ter servisni hodniki, konferenčni prostori, stopnišča ali podzemne garaže zagotavljajo lesno-vlaknene plošče Heraklith izjemno zvočno izolacijo.

Poleg tega lahko naš specializirani oddelek tehničnih izolacij Technical Solutions  izdela izolacijo iz mineralne volne po meri za sisteme ogrevanja, hlajenja in prezračevanja (HVAC) in tako zagotovi zvočno izolacijo hrupnih prezračevalnih kanalov.

Za namene izolacije hotelskih sob se lahko v hotelih uporabijo mavčne plošče Knauf in lesno-vlaknene plošče Heraklith v kombinaciji z mineralno volno za kar največjo zvočno izolativnost, za izolacijska jedra v lesenih vratih pa smo razvili namenske zvočnoizolacijske plošče DRS Sound Supreme Board, ki so pri hotelskih podjetjih še posebej priljubljene.

Zadnji hotelski projekti Knauf Insulation vključujejo vgradnjo 2.500 vrat z zvočnoizolacijskimi jedri DRS Sound Supreme Board v Hotelu Kempinski Muskat v Omanu in hotelu Bulgari v Dubaju.
 


Več informacij o naših specializiranih akustičnih rešitvah je na voljo na naši spletni strani www.knaufinsulation.si.