Stop požarom v stavbah!

By Knauf_Insulation
Oktober 06, 2023

POŽAR V STAVBAH – ŠE VEDNO PREŽEČA NEVARNOST Z VELIKIMI POSLEDICAMI!

Kako dvigniti požarno varnost v stanovanjih, pisarnah in drugih stavbah? Vpliv vseh vgrajenih materialov na nastanek in širjenje požara v stavbah je enormen. Pogosto se požar iz notranjosti stavbe skozi okno razširi v le nekaj minutah. Hitrost širjenja požara pa je ključna, ko gre za reševanje človeških življenj in premoženja.  


POŽAR IN FASADE

Kako hitro bo širjenje požara po objektu pa je v veliki meri odvisno od vrste fasadne obloge na stavbi.

Mineralna izolacija kot izolacijski material je negorljiva, njeno tališče je nad 1.500 stopinjami Celzija in kot taka je odporna na požare.

Testiranja kažejo, da se na fasadah s kameno volno požar hitro zaustavi zaradi negorljive izolacije. Nekatere hiše imajo pasove negorljive izolacije samo nad okni. Te beležijo počasnejšo umiritev požara, ki pa se vendarle zaustavlja. Najhujše posledice pa so pri fasadni izolaciji iz umetnih mas (npr. EPS), kjer ogenj v zelo kratkem času zajame fasado oz. celotno stavbo, saj v tem primeru izolacija deluje kot gorivo, ki se utekočini, gori in kaplja, zraven pa se ustvarja toksični dim s škodljivimi in zadušljivimi plini. Znano je, da kar 80% smrti ob požarih nastane zaradi zadušitev s plini, ki se sproščajo ob gorenju umetnih mas.


POŽAR IN STREHE

Požari tekom svojega širjenja kaj hitro preidejo tudi do streh – naj bodo te ravne ali poševne. Tudi za te velja, da bo ogenj veliko hitreje izgubil moč, če bo naletel na negorljive izolacijske materiale na strehi ali v ostrešju. S tem bomo podaljšali pot evakuacije stanovalcev, kot tudi možnost reševanja premoženja.


POŽAR IN LESENA SKELETNA GRADNJA

Lesena in skeletna gradnja sta z vidika požara še toliko bolj izpostavljeni konstrukciji, kjer moramo na preprečevanje širjenja požara biti še bolj pozorni. Zato naj bo leseni skelet vedno izoliran z visoko negorljivimi materiali (A1), ki bodo preprečevali nastanek požara (npr. elektro instalacije v stenah), pa tudi morebitno širjenje požara po konstrukciji. To velja tako za zunanje in notranje stene, kot tudi za strehe in druge konstrukcijske elemente.
 


Z vgradnjo negorljivih izolacijskih materialov bomo bistveno:

  • zmanjšali širjenje požara,
  • povečali možnost pravočasne intervencije gasilcev,
  • povečali možnost pravočasne in uspešne evakuacije uporabnikov stavbe,
  • povečali možnost uspešnega reševanja premoženja.
     Z vgradnjo gorljivih izolacijskih materialov pa bomo :

  • povzročili sproščanje ogromnih količine strupenih dimnih plinov,
  • povzročili nevarnost zastrupitve stanovalcev zaradi strupenih plinov,
  • povzročili popolno uničenje fasade/objekta.Več o naših požarno varnih fasadnih izolacijah: Fasadne izolacije (knaufinsulation.si)

Več o naših požarno varnih izolacijah za poševne strehe: Izolacija poševnih streh (knaufinsulation.si)

Več o naših požarno varnih izolacijah za skeletno gradnjo: SKELETNA GRADNJA (knaufinsulation.si)

Več o naših požarno varnih izolacijah za ravne strehe: Izolacija ravnih streh (knaufinsulation.si)

 

Za vsa odprta vprašanja vam bodo z veseljem svetovali naši tehnični svetovalci, ki jih lahko kontaktirate na: 04 5114 105 ali na [email protected]