Tina in njena mansarda

By Knauf Insulation
Maj 23, 2023

Tina si je po koncu študija zaželela več zasebnosti in lastno življenje. Na srečo se je lahko s starši dogovorila, da v domači hiši uredi podstrešno stanovanje. Velik tloris in razvejani prostori so obetali zanimivo rešitev.

Tina si je po koncu študija zaželela več zasebnosti in lastno življenje. Na srečo se je lahko s starši dogovorila, da v domači hiši uredi podstrešno stanovanje. Velik tloris in razvejani prostori so obetali zanimivo rešitev. Vendar pri preurejanju mansarde v bivalni prostor niso pomembni zgolj razporeditev prostorov, oprema in zadosti svetlobe.


Na kakovost bivanja pod poševno streho – tako poleti kot pozimi – lahko močno vplivamo z izvedbo samega ostrešja, izbiro prave in zadostne izolacije v kombinaciji s sistemskimi folijami, trakovi in tesnili. S pravilno izbiro in vgradnjo izolacij in folij – sekundarne kritine, parne zapore ali ovire, ki bodo ustrezno zatesnjene - bomo preprečili zamakanje ali puščanje strešne konstrukcije, ter ji zagotovili tudi negorljivost in podaljšali življenjsko dobo. Tudi to je morala upoštevat Tina tekom izvedbe mansarde. Zato je zastavljala veliko vprašanj:


Kaj je prava izolacija?

Seveda izoliramo v prvi vrsti zaradi zmanjševanja energijskih izgub – pozimi pri ogrevanju, poleti pa pri ohlajevanju. Zato je prvi cilj, da je izolacija visoko toplotno izolativna (npr. λ=0,032 ali vsaj λ=0,035). Ker so strešja običajno lesena, je požarna varnost konstrukcije izjemnega pomena. Torej naj bo izolacija tudi negorljiva. Zlasti v zvočno bolj obremenjenih urbanih okoljih je pomemben tudi zvočno izolativni vidik izolacije. V zadnjem obdobju pa je investitorjem zelo pomemben tudi zdravstveni vidik, zato naj bo izolacija, ki se nahaja v notranjosti objekta vezana z naravnim vezivom (npr. ECOSE). Nenazadnje pa moramo vsi skupaj skrbeti za okolje in upoštevati tudi trajnostne vidike vgrajenih materialov – tako, da dejstvo, da je izolacija narejena pretežno iz recikliranega materiala, prav tako ni zanemarljivo.
 

Le malo je izolacijskih materialov, ki bi vsa navedena pričakovanja izpolnjevali v enem samem materialu. Eden redkih takih je steklena volna Knauf Insulation ECOSE (npr. Unifit 032 ali Unifit 035).
 


Kakšno debelino izolacije je potrebno vgraditi?

Sama debelina je seveda v veliki meri odvisna od same konstrukcije in  morebitne trenutne izolacije, vendar pa lahko navedemo podatka, ki izpolnjujeta zahteve za subvencijo Eko sklada in sicer moramo izolaciji Knauf Insulation Unifit 032 vgraditi vsaj v debelini 24 cm, Knauf Insulation Unifit 035 pa vsaj v debelini 25 cm.


V primeru posebnosti pa vam svetujemo posvetovanje z našo tehnično informativno službo bodisi preko e-naslova: [email protected] ali pa jih v dneh od torka do četrtka pokličite na 04 / 5114 105.


Kaj zame pomeni »sistemska rešitev«?

Za dobro strešno konstrukcijo, so bistvenega pomena štirje osnovni sloji, tipični za vsako pravilno sestavo strehe. To so:

  1. zračni kanal pod kritino, ki zagotavlja prezračevanje konstrukcije.
  2. Sekundarna kritina. Ta dodatno preprečuje vdor vode v konstrukcijo.
  3. Izolacija. Že omenjen sloj, ki toplotno, zvočno in požarno izolira.
  4. Parna zapora ali ovira, ki uravnava prehod vodne pare. Podjetje Knauf Insulation ima v svojem prodajnem programu prav vse potrebne materiale za sistemsko rešitev celotnega sestava vključno s potrebnimi lepilnimi trakovi. Krovno ime družine teh proizvodov je Homeseal LDS.

 


Kakšna so tveganja slabe vgradnje?

Omenjena sistemska rešitev, ki je izvedena kakovostno, je garancija za doseganje pričakovanih prihrankov ter bivalnega ugodja. Neustrezna izbira folij nam lahko prinese rosenje, plesen, vlago in posledično propadanje celotne konstrukcije. Kakovostna zatesnitev pa je pogoj, da je streha zrakotesna in hkrati tudi vodotesna.


Kaj se dogaja z ostrešjem v primeru slabe izvedbe tesnjenja si lahko ogledate na spodnjem videu: 

 


Kdo mi lahko izvede izolacijo in tesnjenje podstrešja?

Tako kot izbira pravih materialov, je prav tako izjemno pomembna izbira kakovostnega izvajalca. V Sloveniji je veliko dobrih suhomontažerjev, ki so sposobni izvesti izolacijo ostrešja tako, kot je potrebno. Mnogi med njimi so prejeli tudi naš certifikat, saj so bili del naših izobraževanj in demonstracij pravilne vgradnje. Med njimi je izvajalca izbrala tudi Tina in po dveh sezonah bivanja v mansardi pravi, da je z izvedbo zadovoljna.
 


Za vsa vprašanja in tehnično svetovanje smo vam na voljo na naslovu: [email protected] ali na telefonu: 04 5114 105.


Vabljeni k ogledu še kratkega videa o izolaciji mansarde: