Uredili ste si stanovanje v mansardi, zdaj pa so se pojavile težave! Kaj narediti?

By Knauf Insulation
Februar 09, 2021

Vlaga, plesen, poleti vroče, pozimi mraz, hrup ali celo odmev, to so stalni spremljevalci stanovanj v mansardnih prostorih, ki so slabo ali nezadostno izolirana, da o tihih grožnjah, kot je npr. nevarnost požara, sploh ne govorimo.

Ker svojega stanovanja nočete zopet spremeniti v gradbišče, razmišljate takole: »Za poleti lahko kupimo klimo, pozimi bomo še bolj ogrevali, v stanovanje lahko dodamo razvlažilec zraka, mogoče si celo omislimo rekuperacijski sistem.« Ja, na trgu obstaja mnogo rešitev, a vse so zgolj kratkoročne in omilijo (ne odpravijo!) le eno od težav.Zakaj bi se ukvarjali s tem, če je celostna in optimalna dolgoročna rešitev na dlani? Izolacija ostrešja z zunanje strani s sistemom Termotop Plus! Z zunanje strani se med špirovce vstavi morebitni manjko steklene volne Knauf Insulation Ecose, če izolacije ni ali če jo je premalo. Preko špirovcev pa se položijo še izolacijske plošče Termotop. Hkrati s tem se namesti tudi sekundarna kritina in se eventuelno zamenja strešna kritina, v kolikor je obstoječa že dotrajana in potrebna zamenjave. Lahko pa streho enostavno nazaj prekrijemo z obstoječo kritino. V zgolj nekaj dneh lahko vaše mansardno stanovanje postane prijeten dom, z izbiro pravih materialov pa boste upravičeni tudi do subvencije Ekosklada. Pa še eno pomembno prednost take izvedbe je potrebno poudariti – ne izgubljate višine mansarde, kar je pogosto izziv, saj dodatno količino potrebne izolacije namestite z zunanje strani.

Z izolacijo ostrešja z zunanje strani se zmanjšajo stroški energije brez posega v bivalni prostor, hkrati pa pomembno izboljšate bivalne prostore v mansardi.

 

Postopek sanacije je enostaven in hiter.

Streho se odkrije, odstranijo se vsi sloji – lahko tudi stara izolacija med špirovci, v kolikor ta zaradi starosti ali dolgotrajni izpostavljenosti ne igra več svoje funkcije. V tem primeru sledi namestitev parne ovire, nato se med špirovce namesti ustrezno debelo izolacijo naravne steklene volne Knauf Insulation Ecose, ki izboljša kakovost zraka v vašem stanovanju (Certifika Indoor Air Comfort), hkrati pa ob izvedbi ne pika in ne srbi, zato je tudi prva izbira številnih krovcev ali domačih mojstrov. Za optimalen izolacijski učinek se preko špirovcev položijo izolacijske plošče Termotop, nato pa še ustrezna sekundarna kritina in kontra letve. Sledi nameščanje letev za kritino, pokrivanje ostrešja in zaključna kleparska dela.

Kot poudarja vodja tehnične podpore pri Knauf Insulation, Primož Bernard, kompaktne plošče Termotop poleg toplotne izolativnosti tudi požarno zaščitijo streho in nudijo odlično zvočno izolacijo.

Ob pravilni sestavi slojev kompaktne plošče Termotop omogočajo ugodne pogoje za lesene dele ostrešja, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo lesene konstrukcije oz. ostrešja. »Ne pozabimo, da za pravilno izvedbo izolacije strehe, poleg dobre izolacije, potrebujemo še kakovostne folije in tesnilne materiale (npr. Homeseal LDS),« svetuje Bernard ter iz izkušenj pove, da se najpogosteje namešča 18 centimetrov steklene volne Knauf Insulation Unifit ter 10-centimetrske plošče Termotop, kar zadostuje tudi za pridobitev subvencije Eko sklada. Priporočene kombinacije debelin v sistemu Termotop Plus za pridobitev subvencije Ekosklada si lahko ogledate v spodnji tabeli.

Unifit035 (λ=0,035W/mK)

20 cm 18 cm 18 cm 16 cm 14 cm

TERMOTOP (λ=0,040W/mK)

6 cm 8 cm 10 cm 12 cm 14 cm

 


Da bo tudi vaše stanovanje v mansardi postalo vaša oaza miru in dobrega počutja in da bo vaš dom postal prostor kamor se boste radi vračali, ni nedosegljivo. Oglejte si ponudbo Knauf Insulation, kjer vam bomo z veseljem pomagali tudi pri vseh vprašanjih, ki se vam pojavljajo. Lahko nam pišete na e-naslov: [email protected] ali pa nas pokličite na 04 5114 105.