Novice

Vas moti hrup iz zgornjih nadstropij? Ukrepajte!
Avtor Anonymous dne September 09, 2019

Hrup je neželen zvok, ki nas moti. Vemo, da je hrup iz sosednjih stanovanj zelo moteč, zlasti če prihaja z etaže nad nami ali pod nami. Moti lahko naše dnevne aktivnosti, koncentracijo ali zasebnost. Pri večjih izpostavljenostih pa lahko hrup dokazano škoduje našemu psihičnemu in fizičnemu zdravju (pomanjkanje spanca, različne stopnje stresa, glavoboli, slabo počutje itd.). Vendar je na žalost prisoten v številnih obstoječih stavbah, saj se kot svetovalci na področju zvočno- in toplotnoizolacijskih rešitev v gradbeništvu prepogosto srečujemo s težavami velikega hrupa v stavbah.

ZVOK

ljudje zaznavamo v naših ušesih kot valovanje molekul zraka, ki lahko ima različne jakosti, frekvence in valovne dolžine. To valovanje vedno povzroča nek vir zvoka.

V stavbah ločimo dva osnovna mehanizma prenosa zvoka:

  • zvok, ki se širi po zraku (hrup zaznavamo v obliki govora, glasbe, zvoka televizorja itd.), in
  • zvok, ki se širi po konstrukciji (t. i. udarni zvok, pri čemer hrup zaznavamo v obliki topota zaradi hoje, padcev predmetov na tla, vrtanja ali udarjanja v stene, tla ali strop itd.).

 

UDARNI ZVOK

Ta nastaja v obliki topota zaradi hoje, skakanja, padcev in podobnih izvorov zvoka v nadstropju nad nami in na nas deluje kot udarni zvok. Udarni zvok je najustrezneje reševati na mestu izvora – torej na tleh nadstropja nad nami v fazi novogradnje.

Bistveno večja težava v objektih pa je naknadno reševanje prevelikega udarnega hrupa. Ker je najpogostejši izvor udarnega zvoka v zgradbah, predvsem stanovanjskih, hoja po tleh, bomo v nadaljevanju podrobneje obravnavali reševanje te težave.

 

KAKO UKREPATI?

PLAVAJOČI ESTRIH – preverjena rešitev

Ena od najboljših rešitev te težave v stavbarstvu je izvedba t. i. plavajočega estriha. To je estrih (toga nosilna pohodna plast), ki leži (»plava«) na elastični podlagi (zvočni izolaciji), ki ga popolnoma ločuje od toge nosilne talne oz. medetažne konstrukcije, sten in inštalacij. Zvočna izolacija plavajočih podov mora imeti v prvi vrsti ustrezno dinamično togost.

Rešitev je primerna za novogradnje in temeljite sanacije. To pomeni vrednosti nekje med 15 in 40 MN/m3. Taki materiali so dovolj trdi, da lahko prenašajo obremenitve tlaka brez večjih posedkov in posledičnih poškodb, ter so hkrati dovolj mehki, da delujejo kot dušilni sloj med estrihom in nosilno konstrukcijo.

Najustreznejša rešitev je izolacija s talnimi komprimiranimi ploščami kamene volne Knauf Insulation z ustreznimi vrednostmi dinamične togosti SD. Te se zaradi svojih ustreznih zvočnoizolativnih lastnosti, ki izhajajo iz kompaktne in elastične vlaknaste strukture z raznoliko orientacijo vlaken že tradicionalno več desetletij uporabljajo kot odlična izolacijska podlaga za plavajoče estrihe. Primerne pa so tudi za tlake z vgrajenim talnim ogrevanjem.

Vgradnja zvočno- in toplotnoizolacijskih plošč KNAUF INSULATION NaturBoard TP, TPS, v estrihe podnih konstrukcij odlično zmanjšuje moteč udarni zvok ter odpravlja težavo hladnih tal, saj hkrati akustično in toplotno izolira medetažne in talne konstrukcije.

ALI STE VEDELI? Mineralna izolacija je zaradi svoje vlaknaste strukture najprimernejši material za izolacijo pred hrupom/udarnim zvokom – za vertikalne in horizontalne konstrukcije. V podjetju Knauf Insulation proizvajamo mineralno izolacijo, ki je namenjena notranjim prostorom in se ponaša s kakovostjo ECOSE, kar pomeni, da ti materiali namesto fenol-formaldehidnih veziv vsebujejo vezivo na biološki osnovi in jih lahko tako v celoti štejemo za naravne materiale.

 

IZVEDBA SUHOMONTAŽNEGA ESTRIHA – suha in hitra rešitev

Kadar želimo prihraniti čas ali denar, se lahko odločimo tudi za izvedbo suhomontažnega estriha, za katerega priporočamo izdelek KNAUF INSULATION NaturBoard TPT.

To so estrihi iz gotovih elementov, ki zagotavljajo lahkost konstrukcije, preprosto in hitro izvedbo ter takojšnjo uporabo prostora, saj gre za suhe postopke.

Pri izbiri izolacije moramo vedno upoštevati omejitve glede debeline plošč, ki naj ne bi presegala 4 cm, pri čemer morajo biti plošče položene enoslojno.

 

IZVEDBA SUHOMONTAŽNE IZOLACIJE TAL – na podkonstrukciji

Če želimo izvesti suhomontažno izvedbo izolacije tal, lahko to naredimo tudi z mehkejšim materialom, vendar je pri tem pomembno, da celotno obremenitev v tem primeru nosi lesena ali druga podkonstrukcija.

Ponujamo dve vrsti materiala za izvedbo suhomontažne izolacije tal, in sicer izdelek iz kamene volne KNAUF INSULATION NaturBoard FIT ali izdelek iz steklene volne KNAUF INSULATION NatuRoll Plus.

 

POZOR: Da se izognemo prenosu zvoka po obodu konstrukcije, moramo ob robovih vedno vgraditi tudi Robni trak DL.

 

HRUP – predelne stene

Na hrup, ki se širi po zraku, zelo močno vplivajo morebitne odprtine in preboji v predelnih konstrukcijah – npr. zračna rega na dnu vrat v predelni steni. V primeru prevelikega hrupa večkrat zadostuje, da se dodatno zvočno izolirajo predvsem predelne konstrukcije med virom in sprejemnikom zvoka.

KAKO UKREPATI?

Predelne stene lahko učinkovito izoliramo z izolacijskimi materiali Knauf Insulation, ki jih poleg odlične absorpcije zvoka odlikuje tudi izbor naravnega materiala in veziva (ECOSE Technology), kar dokazano prispeva k izboljšanju kakovosti zraka v notranjih prostorih. Predlagamo uporabo naslednjih izdelkov: KI Akustik Board, KI Decibel, NaturBoard FIT, FIT-G, NaturBoard VENTI, NaturBoard VENTACOUSTO.

 


Za strokovne nasvete glede izolacije se lahko obrnete na našo tehnično-svetovalno službo, ki je dosegljiva na e-naslovu svetovanje@knaufinsulation.com ali telefonski številki 04 5114 105.