Vas moti hrup iz zgornjih nadstropij? Ukrepajte!

By Knauf Insulation
April 09, 2020

Hrup iz sosednjih stanovanj, še posebej, kadar prihaja z etaže nad vami ali pod vami, je zelo moteč. Moti lahko vaše dnevne aktivnosti, koncentracijo ali zasebnost. Pri večjih izpostavljenostih pa hrup dokazano lahko škoduje tudi psihičnemu in fizičnemu zdravju (pomanjkanje spanca, vodi v stres, povzroča glavobole in slabo počutje). Rešitev? Z dobro izolacijo mu preprečite vstop v vaš dom!

Ljudje zaznavamo zvok v ušesih kot valovanje molekul zraka, pri čemer ima zvok lahko različne jakosti, frekvence in valovne dolžine. V stavbah ločimo dva osnovna mehanizma prenosa zvoka:

  • zvok, ki se širi po zraku (zaznavamo hrup v obliki govora, glasbe, TV) ter
  • zvok, ki se širi po konstrukciji oziroma tako imenovani udarni zvok (zaznavamo hrup v obliki topota zaradi hoje, skakanja, padcev predmetov na tla, vrtanje ali tolčenje v stene, tla ali strop).

Udarni zvok zadušite s plavajočim estrihom

Izvore zvoka v nadstropju nad vami optimalno rešujete/preprečujete v fazi novogradnje, in sicer na mestu izvora – torej na tleh nadstropja nad vami. Bistveno večja težava v objektih pa je naknadno saniranje prevelikega udarnega hrupa. Ena od najbolj preverjenih rešitev je izvedba plavajočega estriha, to je estriha (toga nosilna pohodna plast), ki leži (»plava«) na elastični podlagi (zvočni izolaciji) in ga ta popolnoma ločuje od toge nosilne talne oziroma medetažne konstrukcije, sten in instalacij. Zvočna izolacija plavajočih podov mora imeti v prvi vrsti ustrezno dinamično togost (vrednosti nekje med 15 in 40 MN/m3), saj je le takšna dovolj trda, da lahko prenaša obremenitve tlaka brez večjih posedkov in posledično poškodb, ter hkrati dovolj mehka, da delujejo kot dušilni sloj med estrihom in nosilno konstrukcijo. Priporočamo vgradnjo toplotno in zvočno-izolacijskih plošč KNAUF INSULATION NaturBoard TP, TPS, ki minimizirajo moteč udarni zvok ter odpravljajo problem hladnih tal, saj hkrati akustično in toplotno izolirajo medetažne in talne konstrukcije.

 

Optimalna rešitev je izolacija s talnimi komprimiranimi ploščami kamene volne Knauf Insulation z ustreznimi vrednostmi dinamične togosti SD. Te se zaradi svojih zvočno-izolativnih lastnosti že več desetletij uporabljajo kot odlična izolacijska podlaga za plavajoče estrihe. Primerne so tudi za tlake z vgrajenim talnim ogrevanjem.

Druge možnosti

V primerih obstoječih objektov ali drugih omejitev na novogradnji, kjer želite vir hrupa izolirati, pa se lahko poslužite tudi nekaterih drugih možnih rešitev, kot so:
Izvedba suhomontažnega estriha – suha in hitra rešitev: Kadar želite prihraniti čas ali denar, se lahko odločite za izvedbo suhomontažnega estriha, za katerega priporočamo izdelek KNAUF INSULATION NaturBoard TPT.  Gre za estrih iz gotovih elementov, ki zagotavljajo lahkost konstrukcije, preprosto in hitro izvedbo ter zaradi suhih postopkov takojšnjo uporabo prostora. Pri izbiri izolacije morate vedno upoštevati omejitve glede debeline plošč, ki naj ne bi presegale 4 cm, položene pa morajo biti enoslojno. Maksimalna koristna obremenitev je 1,5 kPa.
Izvedba suhomontažne izolacije tal – na podkonstrukciji: Če želite izvesti suhomontažno izvedbo izolacije tal, lahko to naredite tudi z mehkejšim materialom, vendar pa je pri tem pomembno, da celotno obremenitev nosi lesena ali druga podkonstrukcija. Za izvedbo suhomontažne izolacije tal priporočamo izdelek iz kamene volne KNAUF INSULATION NaturBoard FIT ali izdelek iz steklene volne KNAUF INSULATION NatuRoll Plus. Da se izognete prenosu zvoka po obodu konstrukcije, pa je treba ob robovih vedno vgraditi tudi Robni trak DL.

 

Mineralna izolacija je zaradi svoje vlaknaste strukture najprimernejši material za izolacijo pred hrupom/udarnim zvokom. V podjetju Knauf Insulation proizvajajo mineralno izolacijo v kakovosti ECOSE, kar pomeni, da namesto fenol formaldehidnih veziv vsebuje vezivo na bio osnovi in je tako v celoti naravna.

Hrup, ki se širi po zraku

Vas bolj kot udarni hrup motijo zvoki, ki se širijo po zraku? Nanje zelo močno vplivajo morebitne odprtine in preboji v predelnih konstrukcijah, denimo  zračna rega na dnu vrat v predelni steni. V tem primeru dostikrat zadošča že, da se dodatno zvočno izolira predvsem predelne konstrukcije med virom in sprejemnikom zvoka.
Predelne stene lahko učinkovito izolirate z izolacijskimi materiali Knauf Insulation, ki jih poleg odlične absorpcije zvoka odlikuje tudi izbor naravnega materiala in veziva (ECOSE Technology), kar dokazano prispeva k izboljševanju kakovosti zraka v notranjih prostorih. Predlagamo uporabo naslednjih izdelkov: KI Akustik Board, KI Decibel, NaturBoard FIT, FIT-G, NaturBoard VENTI, NaturBoard VENTACOUSTO.

 


Za dodatne strokovne nasvete o zvočni in toplotni izolaciji se lahko obrnete tudi na [email protected] ali na tel. 04 5114 105