Za trajno in funkcionalno ostrešje - izolacija na podstrehi vedno s sistemsko rešitvijo

By Knauf Insulation
Maj 30, 2022

Mansarde postajajo vse pogosteje izkoriščene in pričakovati je, da bo njihova uporaba v prihodnosti še rastla. Na kakovost bivanja pod poševno streho – tako poleti kot pozimi – lahko močno vplivamo z izbiro prave in zadostne izolacije. Ni pa to edini pomemben dejavnik. Strešni konstrukciji moramo zagotoviti funkcijo in podaljšati njeno življenjsko dobo z izbiro in vgradnjo sistemskih folij in trakov.

Kaj je prava izolacija?

Seveda izoliramo v prvi vrsti zaradi zmanjševanja energijskih izgub – pozimi pri ogrevanju, poleti pa pri ohlajevanju. Zato je prvi cilj, da je izolacija visoko toplotno izolativna (npr. 0,032 ali vsaj 0,035). Ker so strešja običajno lesena, je požarna varnost konstrukcije izjemnega pomena. Torej naj bo izolacija tudi negorljiva. Zlasti v zvočno bolj obremenjenih urbanih okoljih je pomemben tudi zvočno izolativni vidik izolacije. V zadnjem obdobju pa je investitorjem zelo pomemben tudi zdravstveni vidik, zato naj bo izolacija, ki se nahaja v notranjosti objekta vezana z naravnim vezivom (npr. ECOSE). Nenazadnje pa moramo vsi gledati tudi na trajnostne vidike vgrajenih materialov – tako, da dejstvo, da je izolacija narejena pretežno iz recikliranega materiala prav tako ni zanemarljivo.
Le malo je izolacijskih materialov, ki bi vsa navedena pričakovanja izpolnjevali v enem samem materialu. Eden redkih takih je steklena volna Knauf Insulation ECOSE (npr. Unifit 032 ali Unifit 035).

Kakšno debelino izolacije je potrebno vgraditi?

Sama debelina je seveda v veliki meri odvisna od same konstrukcije in  morebitne trenutne izolacije, vendar pa lahko navedemo podatka, ki izpolnjujeta zahteve za subvencijo Eko sklada in sicer:

-    Unifit 032 – 24 cm
-    Unifit 035 – 25 cm

V primeru posebnosti pa svetujemo posvetovanje z našo tehnično informativno službo.


Kaj nam prinaša sistemska rešitev?

Za dobro strešno konstrukcijo, so bistvenega pomena štirje osnovni sloji, tipični za vsako pravilno sestavo strehe. To je zračni kanal pod kritino, ki zagotavlja prezračevanje konstrukcije. Drugi sloj je sekundarna kritina. Ta dodatno preprečuje vdor vode v konstrukcijo. Seveda pa je zelo pomembna izolacija – tretji sloj, ki toplotno, zvočno in požarno izolira. Četrti sloj pa je parna zapora ali ovira, ki uravnava prehod vodne pare. Podjetje Knauf Insulation ima v svojem prodajnem programu prav vse potrebne materiale za sistemsko rešitev celotnega sestava vključno s potrebnimi lepilnimi trakovi.

Riziko slabe vgradnje

Omenjena sistemska rešitev, ki je kakovostno izvedena je garancija za doseganje pričakovanih prihrankov ter bivalnega ugodja. Neustrezna izbira folij nam lahko prinese rosenje, vlago in posledično propadanje celotne konstrukcije. Kakovostna zatesnitev pa je pogoj, da je streha res zrakotesna.


Kaj se dogaja z ostrešjem v primeru slabe izvedbe tesnjenja si lahko ogledate na spodnjem videu:

Tako kot izbira pravih materialov, je prav tako izjemno pomembna izbira kakovostnega izvajalca. V Sloveniji je veliko dobrih suhomontažerjev, ki so sposobni izvesti izolacijo ostrešja tako, kot je potrebno. Mnogi med njimi so že tudi prejeli naš certifikat, saj so bili del naših izobraževanj in demonstracij pravilne vgradnje. Poiščite jih, lahko pa vam z nasvetom pri njihovi izbiri pomagamo tudi mi.

 

Za vsa vprašanja in tehnično svetovanje smo vam na voljo na naslovu: [email protected] in na telefonu 04 5114 105.