Zelena stena Urbanscape by Knauf Insulation na EXPO v Dubaju

By Knauf Insulation
December 14, 2021

Knauf Insulation d.o.o., ki je pred časom trgu že predstavil svoj program zelenih infrastrukturnih rešitev Urbanscape®, je v zadnjem letu pridobil novo odmevno referenco. Naša zelena stena je namreč del slovenskega paviljona na EXPO v Dubaju, ki namesto v letu 2020 zaradi epidemije poteka med oktobrom 2021 in marcem 2022.

Paviljon prikazuje Slovenijo kot zeleno srce Evrope, stičišče pomembnih evropskih poti, ki združuje tri naravne elemente: vodo, gozd in les. Stavba sama predstavlja zaključeno celoto. Ponazarja značaj Slovenije in njenih naravnih zakladov, inovativnost, ozaveščenost in trajnostno naravnanost k ohranjanju naravnih virov.

Slovenski paviljon z zeleno steno Urbanscape® Sempergreen Wall je edinstven zaradi bujnega zelenega vtisa, ki ga daje v puščavskem okolju, kot je Dubaj, ZAE. Šest metrov visoko zeleno steno sestavlja 1500 panelov s 45.000 rastlinami, ki vsekakor pritegnejo pozornost. Stena je zasnovana iz 11 vrst lokalno gojenih rastlin v zelenih odtenkih, ki predstavljajo slovenske gozdove.

Projekt, poln izzivov

Projekt priprave zelene stene se je začel spomladi leta 2020 in je bil vsekakor specifičen z več vidikov. Naš izziv je bil, da najdemo rešitev, ki predstavlja Slovenijo in hkrati ustreza lokalnemu okolju in podnebju. Za izvedbo, dobavo in namestitev smo porabili skoraj 6 mesecev, od tega za izdelavo zelene stene in namakalnega sistema 1 mesec, za predhodno lokalno gojenje rastlin v rastlinjaku 3 mesece in za namestitev zelenih stenskih panelov 14 dni. Namestitev je v več fazah izvedel lokalni partner z našo podporo, ki je zaradi situacije s Covid-19 potekala večinoma na daljavo.

Na vodotesno fasado smo montirali navpične podkonstrukcijske elemente (profile) in namestili cevi za kapljično namakanje, s katerimi smo kasneje povezali namakalno enoto (ki se nahaja v tehnični sobi paviljona) in panele zelene stene. Preden smo nadaljevali z naslednjo fazo sajenja panelov zelene stene s predhodno gojenimi rastlinami, je bilo treba zagotoviti ustrezno količino vode primerne temperature in tlaka ter poskrbeti za nemoteno oskrbo z električno energijo.
 

Po meri izdelani nosilni podkonstrukcijski elementi, paneli zelene stene, lahke plošče s substratom iz vlaken kamene volne in posebej zasnovani namakalni sistem so bili izdelani v Evropi in odpremljeni v Dubaj. Rastni medij iz mineralnih vlaken, ki so za ta namen obdelane drugače kot vlakna, namenjena toplotni izolaciji, imajo izjemno sposobnost zadrževanja vode (do 90 % prostornine) in so zato še bolj primerni za gojenje rastlin v sušnem podnebju.

Za pravilno spremljanje vlažnosti v panelih smo uporabili senzorje vlage, ki merijo primerno vlago za spremljanje zelene stene na daljavo. Senzorji so povezani tudi z aplikacijo, ki olajša vzdrževanje. Vse rastline smo gojili v lokalnem rastlinjaku in nato posadili v panele zelene stene. Zadnji del projekta je bil selitev panelov z rastlinami iz rastlinjaka na samo stavbo. S to inovativno rešitvijo dobimo navpični vrt, ki daje stenam poseben zeleni in trajnostni značaj.

Prednosti zelene stene Urbanscape® Green wall

Naša zelena stena temelji na hidroponski osnovi. Glavna prednost je njena teža. Kadar je v celoti nasičena z vodo, ta znaša 45 kg/m2 (sistemi, gojeni v zemlji, lahko tehtajo tudi več kot 90 kg). Zaradi tega je konstrukcija manj robustna in težka ter omogoča enostavno namestitev na osnovno konstrukcijo.

Okoljske koristi:
-    energijski prihranek (senčenje, neposredna absorpcija sončnih žarkov, hladilni učinek zaradi vlage v substratu zelene stene),
-    zmanjšanje pojava mestnih toplotnih otokov,
-    zmanjšanje CO2,
-    absorpcija delcev PM,
-    biotska raznovrstnost,
-    vpijanje zvoka.

Finančne koristi:
-    energijski prihranek,
-    dvig vrednosti nepremičnin,
-    daljša življenjska doba fasade,
-    manjša poraba vode v primerjavi z zelenimi stenami, gojenimi v zemlji.

Prednosti za uporabnike:  
-    zvočna izolacija,
-    boljše življenjsko okolje – mikroklima,
-    manjše segrevanje okolice.

Kakšno vzdrževanje zelene stene je potrebno?

Če želimo ohraniti grmičast in gost videz, stena poleg rednega spremljanja in oskrbe z vodo potrebuje tudi redno obrezovanje, pomladitev in odstranjevanje olesenelih delov. Ker je osnovni substrat inerten, je treba dodajati mikro in makro hranila. Če ima lastnik rad grmičast videz, bo seveda rezanja in obrezovanja manj. Če lastnika ne motijo odmrli listi, jih ni treba odstranjevati, saj jih bo veter odpihnil.

V hidroponski zeleni steni je odstotek letne zamenjave rastlin nadvse majhen in znaša manj kot 5 %, kar je treba pripisati samodejnemu namakalnemu sistemu, ki poganja celoten ekosistem.

V podjetju Knauf Insulation verjamemo, da je ta projekt odlična odskočna deska za prodor na trge Bližnjega vzhoda in na preostale tuje trge, kjer zaradi okoljskih koristi sledijo trendom zelene infrastrukture.

V projektu smo sodelovali s partnerji: Magnet Design d.o.o., Riko hiše, d.o.o., Sempergreen Vertical, Desert Dream Garden in Knauf Insulation d.o.o., Škofja Loka.

www.urbanscape-architecture.com
www.knaufinsulation.si