Blog

Zelenje na skoraj vsako zgradbo: sistem zelenih streh Urbanscape®

By Knauf Insulation
Julij 23, 2018

“Zeleno, ki te ljubim zeleno,” je nekoč zapisal sloviti Lorca. Zagotovo se strinjate, da je najlepši čas v letu takrat, ko vse ozeleni in se razcveti. Zelena barva nas kar vleče ven in nas tudi pomirja. Zelena pa je lahko tudi vaša streha."

Zelena streha ni samo lepa na pogled, ampak tudi izjemno praktična. Tako za vašo hišo, kot tudi za okolje ima pozitiven učinek.

Prednosti zelenih streh Urbanscape®


Na prvem mestu ima zelena streha ugoden hladilni učinek — zmanjšuje ali celo preprečuje pregrevanje objekta. Zelena streha skladišči padavinsko vodo, ki ob izhlapevanju oddaja prejeto toploto v okoliški zrak, istočasno pa hladi konstrukcijo (podobno kot človeško telo z znojenjem). Na ta način se zmanjša tudi količina vode v strešnih odtokih, s čimer lahko na posreden način zmanjšate komunalne dajatve za odvajanje padavinske vode s strešnih površin.
Zelene strehe čistijo zrak (filtrirajo trde delce iz lokalnega ozračja), zmanjšujejo emisije CO2 (fotosinteza) in nudijo nadomestni naravni habitat za različne vrste organizmov.


Osnovna hidroizolacija je pod zeleno streho precej manj izpostavljena temperaturnim deformacijam, UV sevanju in mehanskim poškodbam zaradi hoje ali ptic. Posledično to pomeni večjo trajnost izolacije, pa tudi daljšo življenjsko dobo strehe.
Večnamenski sloj rastnega medija, ki sestavlja jedro sistema zelene strehe Urbanscape®, je v primerjavi s klasičnim zemeljskim substratom lažji in ga lahko uporabite praktično na vsaki strešni konstrukciji, ne da bi ogrozili njeno statično stabilnost — tako na novogradnji kot na obstoječi strehi ali nadstrešku.
Rešitev je primerna za vse vrste objektov z ravnimi strehami, tudi kot dodatna zaščita proti pregrevanju večjih stavb, naprimer večstanovanjskih blokov, kjer prispevamo k manjšanju toplotnega otoka v mestih in v urbanizirana območja vračamo zelene površine.
Zelena streha Urbanscape® pa preverjeno kljubuje tudi močni primorski burji.

Sliši se zapleteno, a vgradnja je enostavna


Sistem zelenih streh Urbanscape® sestavljajo štirje sloji z nizko suho lastno težo, ki jih enostavno razgrnete po površini — sajenje in vzgajanje rastlin ni potrebno. Prvi sloj predstavlja Urbanscape® protikoreninska membrana, na katero se položi Urbanscape® drenažni sloj z vodnim zalogovnikom ali brez. Sledi Urbanscape® Green Roll, večnamenski negorljivi sloj iz naravnih mineralnih vlaken, ki predstavlja rastno podlago in zbiralnik vode v enem. Zadnji, vrhnji sloj pa je vegetacijska preproga Urbanscape® Sedum-mix.


Na koncu streho zalijete in začela bo opravljati svoje poslanstvo.

 

zelena-resitev.jpg

Slovenska inovacija, ki učinkuje


Sistem zelenih streh Urbanscape® je plod slovenskega znanja in razvoja. V podjetju Knauf Insulation iz čistih kamninskih vlaken brez dodatkov izdelujemo Urbanscape® Green Roll, popolnoma negorljivo naravno rastno podlago (Euroclass A1), ki predstavlja glavno sestavino sistema. En kvadratni meter Urbanscape® Green Roll debeline 20 mm vpije kar 17 litrov deževnice, 40-milimetrski pa kar 29 litrov, to je v primerjavi s klasičnimi substrati 70-90 % večja količina.


Zaradi lahke in odprte vlaknaste zgradbe pa rastlinam nudi tudi izdatno mineralno oporo (kalij, kalcij, magnezij, železo), saj je narejen iz različnih vulkanskih kamnin, ki jih je v naravi v izobilju.
To slovensko inovacijo zaradi vseh prednosti pred klasičnimi substrati uspešno tržimo in jo za zelene strehe, urejanje zelenih površin in vrtnarstvo dobavljamo po vsem svetu.


Biorazgradljiva vegetacijska preproga Urbanscape® Sedum-mix  pa vsebuje vsaj deset do dvanajst različnih vrst nizkorastočih trpežnih rastlin, primernih za strešno zazelenitev. Sedumi z mesnatimi listi dobro skladiščijo vodo v listih in so zato primerni za spremenljive vremenske pogoje. Zelene preproge Urbanscape® Sedum-mix so v Sloveniji shranjene na prostem, zato so prilagojene našemu lokalnemu okolju.

zelene.jpg

Po zaslugi velike sposobnosti zadrževanja vode je v večinskem delu Slovenije ponavadi dovolj padavinske vode za rast rastlin. Samo v primeru daljših sušnih obdobij v kombinaciji z visokimi temperaturami, predvsem poleti ali na Primorskem, je potrebno dodatno zalivanje. Sicer pa le enkrat ali dvakat letno po površini enostavno raztrosite gnojilo v obliki majhnih granul, da zagotovite donos organskih snovi.


Košnja ali prirez rastlin nista potrebna, lahko pa ob običajnem pregledu strehe po želji odstranite morebitne neželene zarasle rastline.

 


Za dodatne informacije, tehnične specifikacije in svetovanje se obrnite na našo tehnično informativno službo (04 5114 105 ali [email protected]). Z veseljem vam bomo pomagali.