Zvočna izolacija iz kamene volne Knauf Insulation za boljše sosedske odnose

By Anonymous
Junij 12, 2018

Dom je sinonim za toplino, udobje, ljubezen in mir. Kaj pa, če nam mir krati glasbeni izbor sosedovega ali pa našega najstnika? Ali pa recimo glasni ljubezenski nagovori zvezdnika sosedine najljubše telenovele? Da o nenehnem dirkanju otroških stopal gor in dol v otroški sobi nad nami niti ne govorimo.

V takih situacijah smo odvisni predvsem od visoke stopnje potrpežljivosti. In pa seveda od dobre zvočne izolacije. Moteč hrup, ki prihaja iz sob, stanovanja ali pisarne nad nami zahteva bistveno kompleksnejše rešitve.


Hrup se v zgradbah širi na dva načina, po zraku (glasen govor, radijski ali televizijski sprejemnik) in po konstrukciji zgradbe (hrupna hoja, padci težkih predmetov, nabijanje ali vrtanje v steno, strop in tla). Tistega iz zraka lahko uspešno zadušijo dobro izolirana okna in stene, medtem ko bo pri prenosu po konstrukciji običajna rešitev z namestitvijo zvočno-izolacijske obloge ali spuščenega stropa bolj malo zalegla. Pa še funkcionalni prostor nam nekolikanj zmanjša.


Težave s hrupom je namreč treba reševati natanko tam, kjer nastopijo. Začnemo pa lahko tako, da najprej pred motečim hrupom zaščitimo prostore pod nami.

Plavajoči estrih rešuje uporabnike prostorov pod vašimi


S pohodno plastjo, ki namesto na togi nosilni konstrukciji “plava” na talnih ploščah iz kamene volne Knauf Insulation, boste uspešno zaščitili pred večino nadležnega hrupa. Plošče s kompaktno elastično vlaknasto strukturu z raznoliko orientacijo vlaken se že več desetletij potrjujejo kot odlična izolacijska podlaga za plavajoče estrihe, poleg učinkovite zvočne izolativnosti pa jih odlikujejo še popolna negorljivost, izvrstna vodoodbojnost, odlična paroprepustnost, naravna odpornost na mikroorganizme in žuželke ter — ta vidik je danes vedno bolj pomemben — možnost ponovne uporabe.


Prenos udarnega zvoka po obodni konstrukciji pa zelo uspešno preprečuje robni trak (stenske lamele), ki je pomemben sestavni del sistema plavajočega estriha.

Katera talna plošča je prava?


Glede na obremenitve tal in tehnično izvedbo podne konstrukcije lahko izbirate med dvema vrstama talnih plošč iz kamene volne. Knauf Insulation TP uporabljamo za plavajoče mokre estrihe brez talnega gretja za zmerne tlačne obremenitve (pod 2 kPa), kjer skupna debelina izolacijskih plošč ne presega 6 cm.


Pri večjih obremenitvah (do 5 kPa) in debelini do 10 cm pa boste izbrali Knauf Insulation TP-S.

 

predelne-stene.jpg

 

Za slednje se boste odločili tudi, če boste hkrati z izolacijo nameščali še cevi za talno ogrevanje. Izvedba je praktično enaka kot pri klasični izolaciji tal med etažami, s tem da boste na klasično armaturno mrežo fiksirali še cevi talnega gretja (s sistemskimi ploščami za razvod cevi ali s polaganjem cevi na mrežo).

 

talno-ogrervanje.jpg

 

Tretji način izvedbe pa je takoimenovani suhomontažni plavajoči estrih, ki ga izberete, kadar se srečate z omejitvami zaradi višine ali teže tlaka ali pa, če se naprimer soočate z izjemno kratkim rokom izvedbe. Pri tem imate na voljo plošče iz kamene volne Knauf Insulation TPST (izbirate lahko med debelinami 22, 32 in 42 mm), ki se na ravna tla polagajo enoslojno. Čez izolacijo pa v dveh slojih namesto mokrega estriha križno položite talne mavčno-vlaknene plošče Knauf Vidifloor ali OSB plošče, ki jih zlepite in privijačite eno v drugo.

 

letve.jpg

 

Omenili smo še eno pomembno sestavino plavajočega estriha: zvočno-izolacijski dilatacijski robni trak s stenskimi lamelami. Robni trak Knauf Insulation DL debeline 12 mm onemogoča stik plavajočega poda s steno in s tem posledično prenos udarnega zvoka po obodni konstrukciji, naprimer po steni ali stebrih.


Zvok tako v veliki meri zadušijo že tla, dodatno pa še robni trak, ki zadrži valovanje pred prehodom na stene.

Kako se lotiti projekta zvočne izolacije tal s ploščami iz kamene volne?


Na svoje udobje in dušni mir sostanovalcev je dobro misliti že v fazi načrtovanja gradnje (ali večje obnove) doma, ko se odločate o namestitvi talne izolacije. Izvedba kasneje lahko namreč pomeni velikanski in cenovno zahteven poseg v strukturo tal.

 

 


Za dodatne informacije, tehnične specifikacije in svetovanje pri izbiri pravih izolacijskih materialov in načinih izvedbe se obrnite na našo tehnično informativno službo (04 5114 105 ali [email protected]). Z veseljem vam bomo pomagali.